Як смачно зробити Суп з махаємо, яловичиною, картоплею, селерою і помідорами простий рецепт (майже узбецький машхурда 😋) покроковий в домашніх умовах швидко.
Інгредієнти
На 2,5 л супу знадобиться:
– яловичі реберця 400 гр.
– квасоля маш 120 гр.
– картопля 2 шт.
– лук 1 шт.
– морква 1 шт.
– перець солодкий 1 шт.
– селера 1 черешок
– стиглі томати 2 шт. (у мене дрібних 5 шт.)
– паста томатна 1 ст. ложка
– часник 3-4 зубчики
– сіль 1,5 ч ложки
– зіра 1 ч ложка
– паприка 1/2 ч. ложки
– перець чилі за смаком
– олія 1/2 склянки
+ для подачі свіжа зелень, катик (можна мацоні, натуральний йогурт, сметану)
Суп з махаємо, яловичиною, картоплею, селерою і помідорами покроковий рецепт
1. Квасоля маш заливаємо холодною водою врівень і залишаємо набухати. Яловичину миємо, заливаємо 1,5 л чистої води, доводимо до кипіння, знімаємо піну і зменшуємо вогонь 🔥 до слабкого кипіння під кришкою. Опускаємо в бульйон половинку цибулини, додаємо 1 ч. ложку солі і варимо як зазвичай, до готовності м’яса – приблизно 1,5 години. Поки вариться бульйон, займаємося овочами: миємо, чистимо і всі, крім часнику, нарізаємо невеликими кубиками.
2. З готового бульйону виймаємо м’ясо і цибулю, сам бульйон проціджуємо через сито. У казан вливаємо олію і ставимо на великий вогонь. Обсмажуємо спочатку цибулю до прозорості. Потім додаємо моркву і порізане шматочками м’ясо. Слідом додаємо селеру. Продовжуємо обсмажувати, помішуючи овочі. Додаємо солодкий перець. Через хвилину-іншу додаємо картоплю. Приправляємо блюдо спеціями і чесноком.
3. Не припиняємо заважати. Коли картопля трохи обсмажиться, додаємо томатну пасту і знову все перемішуємо. Ще через хвилину додаємо томати і вливаємо приблизно 1 склянка бульйону. Перемішуємо і додаємо маш (воду зливаємо). Даємо страви покипіти 2-3 хвилини і вливаємо весь залишився бульон.
4. Після того, як суп знову закипить, зменшуємо температуру до слабкого кипіння, накриваємо кришкою і варимо до готовності маша (30-40 хвилин). ☝️Якщо маш переварити, він розчиниться, так що слідкуйте за готовністю. Як тільки маш легко розтирається між пальцями (чи можна його просто спробувати на смак 😉)
5. Вимикаємо плиту, за необхідності досолює, посипаємо суп свіжою зеленню. Спочатку я хотіла зварити узбецький суп машхурда, але довелося адаптувати рецепт до того м’яса, що у мене було. І, раз вже я змінила дещо в рецепті, то вирішила і рис не додавати 😁