Вірменський салат Табуле з пшоном і зеленню

Як приготувати смачний вірменський салат Табуле з пшоном і зеленню рецепт простий. Сьогодні ми будемо готувати дуже швидкий простий класний салат, який можна використовувати і як сніданок, і як гарнір до будь-яких ваших основних страв, до риби або м’яса. Називається цей салат табуле. Наголос, до речі, саме на «у», його часто називають «табуле» на французький манер, але він — «табуле». Цей салат родом з Лівану, і його основа завжди однакова.
Це пшенична каша: булгур або кускус. А також зелень. Причому, зелені повинно бути більше ніж каші набагато. Туди ще додають різні овочі, доповнюють його якимись спеціями. Обов’язково — багато лимонного соку. І сьогодні ми приготуємо одну з варіацій такого салату. Але наша основа буде не кускус і не булгур, а звичайне пшоно, яке можна купити в будь-якому супермаркеті. І ця каша трохи незаслужено обділена увагою, тому що вона класна. У ній немає глютену, вона дуже корисна, і це дуже бюджетний варіант основи для салату.

Інгредієнти

Пшоно 200 г
Зелень (петрушка, м’ята, тархун, кінза) – великий пучок
Цедра і сік половини лимона
Гранат – половина
Оливкова олія
Сіль

Вірменський салат Табуле з пшоном і зеленню покроковий рецепт

1. Ми зливаємо воду, в якій замачивалось пшоно, набираємо свіжу (десь в два рази більше, ніж каші, може навіть в три). І нам знадобиться близько 15 хвилин щоб зварилося пшоно. Основа нашого салату — все-таки не каша, а зелень. Тому що її має бути більше. Ви, в принципі, можете експериментувати з різною. Традиційно це петрушка і м’ята.

Але у мене тут є ще острогін (або естрагон) і кінза. Я планую використовувати всю. Ми відрізаємо самі жорсткі стебла, а листочки дуже дрібно рубаємо. Точно так само чинимо з кінзою. А ось у тархуна нам потрібно обірвати листочки тому що стебла в ньому дуже жорсткі. Точно також ми чинимо з м’ятою: обриваємо листочки від жорстких стебел. Тут все відбувається легше. Ось. Як бачите, зелені у нас дуже много.

2. Давайте додамо до неї ще трохи лимонної цедри. У мене товстошкірі лимони, але пам’ятаєте, що нам потрібна тільки жовта їх частину. Як тільки ви бачите біле — припиняємо їх терти, стираємо тільки жовту шкірку. З цього ж лимона нам треба лимонний сік. Для того, щоб кісточки не падали в наш салат, робимо просто ось так.

Поки ми різали зелень, наше пшоно вже зварилася. Його варто посолити, ми забули це зробити, але ми салат посолити. Даємо пшону трохи охолонути, тому що, якщо ми додамо занадто гаряче, наша зелень приварится. Тому, поки воно остигає, ми додамо один з найяскравіших інгредієнтів цього салату. Це гранат. Гранат дасть нам вибух смаку, солодкість. Він додасть нам все, що цього салату не хватает.

3. Зазвичай сюди додають томат або інші овочі, але ми сьогодні використовуємо саме гранат. Гранат ми розрізаємо навпіл. А тепер робимо наступне. Ось такий простий і швидкий спосіб почистити гранат. Тут правда попадаються такі білі плівочки, їх потрібно видалити. Любиш готувати — люби і прибирати.

Додаємо пшоно. І відразу поливаємо все ароматним оливковою олією. Не забуваємо про сіль. Наш салат готовий. Гранат в ньому працює, як треба. Він дає такий вибух солодощі. Зелень з кашею традиційно — це крутий сніданок, гарнір до будь-якого з ваших основних страв. Тому пробуйте. Можна замінювати пшоно на кускус або на булгур, зелень — яку знайдете в супермаркеті, ну і гранат.