Більовська пастила з яблук у духовці в домашніх умовах

Більовська пастила з яблук у духовці в домашніх умовах простий рецепт. Гарбуз 🎃 – яблука 🍎🍏, яблука🍎🍏 – гарбуз 🎃, але моя любов до них безмежна😊, а восени особливо! Сьогодні “”! Щоб нарізати, потрібно постаратися ☝️😁😂

Інгредієнти

(на 1 аркуш духовки 40×30 см):

500 г густого яблучного пюре (~1 кг 🍎)
150-200 г цукру (залежить від солодощі яблук)
1 яєчний білок (~35 г)

Більовська пастила з яблук у духовці в домашніх умовах покроковий рецепт

1. З яблук видалити серцевину і запекти в духовці до м’якості. Потім подрібнити і протерти крізь сито. Застелити марлею друшляк в два шари, викласти пюре і поставити на 6-8 годин на холод, щоб стік сік. Вистояне пюре збити з цукром і белком.
2. Якщо у вас, як у мене, могутній планетарний міксер, то можна поєднати відразу пюре, цукор, білок і збити, починаючи з малих оборотів, закінчивши максимальними, до світлого повітряного стану. Маса повинна збільшиться в 3-4 рази. Якщо міксер ручний або слабенький, то краще збити яблука з цукром, ввести білок і збити окончательно.
3. Відкласти 90-100 г маси для склеювання шарів і прибрати в холодильник. Деко застелити самою хорошою силіконізованим папером, викласти масу, розрівняти і відправити в духовку. Сушити масу при t=80°, в режимі – конвекція, з трохи відчиненими дверцятами, 4-5 часов.
4. Вона стане щільною, не липким на дотик, краю можуть нагадувати безе, але не пересушите. Висушений пласт дістати і залишити на 1,5-2 години, відпочити. Потім перевернути на чистий папір, папір, на якій сушили зняти. Хороша сама отскочет, якщо не пощастило, змочити, почекати пару хвилин, снять.
5. Пласт перевернути і розрізати на чотири частини, змастити кожну частину відкладеної масою і укласти один на одного, збираючи наш “торт”, краю теж промазати. Заготівлю відправити в духовку ще на 2-3 години. Все, що намазали і обмазали повинно схопитися, але знову ж таки не пересушите.

6. Готову пастилу вийняти присипати цукровою пудрою і залишити для дозрівання на 8-10 годин. P. S. Я завжди роблю подвійну порцію і сушу на двох аркушах, але збивати кожну порцію окремо, а в процесі сушіння змінювати листи местами.