Як зробити домашню карамель з вершками рецепт простий. ⠀Ніжна вершкова, тягуча! ⠀Вирішила саме зараз поділитися цим рецептом, адже карамель ідеально впишеться у затишні передноворічні вечори🎄😊⠀
Інгредієнти
(на баночку 400мл):
225гр цукру
100гр вершкового масла 82,5%
160гр вершків 33%
½ чл солі ⠀
Домашня карамель з вершками покроковий рецепт
1. 1. Каструлю вибираємо з товстим дном. Цукор беремо дрібний, щоб він швидко плавився і не горів.
2. Охолоджене вершкове масло розрізати на невеликі частини, відкласти.
3. Цукор насипати в каструлю з ТОВСТИМ ДНОМ і поставити на високий вогонь. Почекати, щоб цукор почав трохи танути.
4. Одночасно з цукром ставимо на вогонь вершки і доводимо до кипіння, але не кип’ятимо.
5. Як тільки цукор підтанув, зменшуємо вогонь до середнього (у мене 6-7) і починаємо заважати лопаткою, щоб цукор не перегрівався і продовжуємо його топить.
2. Охолоджене вершкове масло розрізати на невеликі частини, відкласти.
3. Цукор насипати в каструлю з ТОВСТИМ ДНОМ і поставити на високий вогонь. Почекати, щоб цукор почав трохи танути.
4. Одночасно з цукром ставимо на вогонь вершки і доводимо до кипіння, але не кип’ятимо.
5. Як тільки цукор підтанув, зменшуємо вогонь до середнього (у мене 6-7) і починаємо заважати лопаткою, щоб цукор не перегрівався і продовжуємо його топить.
2. 6. Тут почнуть з’являтися грудочки цукру, їх потрібно буде постійно заважати, щоб вони розчинилися. Якщо бачимо, що маса стрімко темніє, а цукор не встигає розчинитися, зменшуємо вогонь.
7. Як тільки всі грудочки цукру розчиняться, а сироп придбає бурштиновий колір (~180 градусів), разом додаємо вершкове масло і продовжуємо постійно заважати до об’єднання. Будьте дуже обережні, суміш почне бризкати в різні сторони (враховуйте це при виборі висоти каструлі).
7. Як тільки всі грудочки цукру розчиняться, а сироп придбає бурштиновий колір (~180 градусів), разом додаємо вершкове масло і продовжуємо постійно заважати до об’єднання. Будьте дуже обережні, суміш почне бризкати в різні сторони (враховуйте це при виборі висоти каструлі).
3. 8. Вливаємо гарячі вершки (вони якраз повинні дійти до кипіння) і постійно заважаємо, суміш почне дуже сильно вирувати і підніматися. Заважаємо поки карамель не стане однорідною, прибираємо з вогню.
9. Додаємо сіль, заважаємо ще пару хвилин, щоб все добре розчинилося. Карамель виходить рідким, вона загусне після охолодження.
10. Виливаємо карамель в скляну ємність через сито (щоб уникнути можливих грудочок цукру) і даємо повністю охолонути, потім прибираємо в холодильник на 8 годин, там карамель загустеет.
9. Додаємо сіль, заважаємо ще пару хвилин, щоб все добре розчинилося. Карамель виходить рідким, вона загусне після охолодження.
10. Виливаємо карамель в скляну ємність через сито (щоб уникнути можливих грудочок цукру) і даємо повністю охолонути, потім прибираємо в холодильник на 8 годин, там карамель загустеет.
Відео рецепт 👇