Хліб з гарбуза в духовці

Як смачно зробити Хліб з гарбуза в духовці простий покроковий рецепт в домашніх умовах швидко.

Інгредієнти

– м’якоть гарбуза очищена 200 гр.
– молоко 100 мл
– сіль-1/2 год ложки
– масло вершкове 40 гр.
– олія рослинна 1 ч. ложка
– живі дріжджі 24 гр. (сухі 8 гр.)
– борошно 1 сорту 450 гр.

Кулінарна нитка – тонкий х/б шнур

Хліб з гарбуза в духовці покроковий рецепт

1. М’якоть гарбуза ріжемо кубиками, кладемо в сотейник, наливають 100 мл води, готуємо до м’якості (10 хв.) За допомогою товкачика робимо пюре. Додаємо в пюре вершкове масло і сіль. ☝️Я робила просто хліб, не солодкий. Якщо вам недостатньо солодощі гарбуза, можна додати цукор 1 ч. ложку. Коли масло повністю розчинилося, вливаємо холодне молоко.

2. Перемішуємо і чекаємо поки суміш охолоне до теплого стану (38 градусів). Додаємо дріжджі, перемішуємо. У 3 прийоми додаємо борошно. Заважаємо спочатку лопаткою, потім продовжуємо заміс руками. Втягнувши останню борошно, додаємо рослинне масло (у мене в цей раз соєва) і остаточно вимішуємо тісто. Воно вийде не туге, трохи липкое.
3. Формуємо колобок, накриваємо і даємо підійти 1 годину в теплі. Обминаємо тісто, знову накриваємо і даємо підійти ще 30 хвилин. Тісто викладаємо на робочу поверхню, злегка присипану борошном. Відокремлюємо шматочок розміром з волоський горіх. Інше тісто збираємо до центру і защипуємо, щоб вийшов рівний кульку. Перевертаємо його защипами вниз.

4. Обмотуємо кулінарною ниткою, як показано на фото. Нитка не стягуємо! Обмотуємо вільно і зав’язуємо. Відрізаємо кінці. З відкладеного шматочка тіста ліпимо черешок. Я зліпила кілька, щоб потім вибрати, який сподобається 😊 Накриваємо плівкою, рушником, даємо расстойку 40 минут.

5. Змащуємо теплим молоком і випікаємо в заздалегідь розігрітій духовці 30 хвилин при температурі 180 градусів – перші 15 на режимі верх+низ, наступні 15 хвилин – тільки вниз. Виймаємо з духовки і ще раз змащуємо молоком – для глянцевого блеска.

6. Знімаємо з дека, накриваємо рушником і даємо трохи охолонути. Тільки після цього розрізаємо нитку і акуратно витягуємо. В центр “гарбуза” встромляємо черешок 😊.