Литовський хліб житній з кмином на заквасці

Як смачно зробити Литовський хліб житній з кмином на заквасці простий покроковий рецепт в домашніх умовах швидко. Дивно, як цей хліб прижився в народі, його печуть з пекарі по всьому світу вже багато років)🙏🌍💞💞💞 9 років тому, я знайшла цікавий рецепт домашнього литовського хліба в блозі однієї дівчини з Литви.
Переклала на російську, пропрацювала, і опублікувала спочатку на форумі say7, потім вже в ЖЖ. Багато пекарів його називали Литовським на ледачою заварці, тому що заварка практично неосахариваемая. Рецепт нескладний, навіть для початківців!😋👌🔥. Отже перша рецептура на одну форму Л7, друга – на три Л11 ( я випікала в двох Л11 і однієї Л12 )

Інгредієнти

1 Опара:
30г житня закваска 100%
100г житнє обдирне борошно
100г вода
Бродіння 8-10год при кімнатній температурі, або 6 годин при 28-30С
Заварка:
20г житній фермент.солод ( 2ст.л)
30г житнє ц/з або обойне борошно
10г кмину, або 4гмолотого кмину
130г гарячої води 95С
Залити окропом суміш борошна, солоду і тмину,залишити в закритій ємності на 30хв. ( я часто осахариваю 2год )

Тісто:
200г закваска
заварка вся
200г житнє обдирне борошно
170г пшеничне 1с
30г мед ( 1ст.л)
10г сіль
160-180г вода

2 Опара:
50г житня закваска 100%
150г житнє обдирне борошно
150г вода
Заварка:
30г житній фермент. солод ( 3ст.л)
50г житнє ц/з або обойне борошно
195г вода
15г кмин ( або 6г меленого кмину)

Тісто:
300г закваска
заварка вся
300г житнє обдирне борошно
255г борошно пшеничне 1с
45г мед ( 1,5 ст. л)
16г сіль
240-260г вода

Литовський хліб житній з кмином на заквасці покроковий рецепт

1. Я додала в тісто 10г ( 1ч.л) екстракт ячмінного солоду, тому колір такий насичений, але це не обов’язково. Заміс 20-30хв, сіль вносимо в кінці замішування, тісто м’якою, липкою консистенції. Бродіння 2,5 години при 28-30С ( або 4 години при більш низькій температурі)

2. Волога формування мокрими руками, укладаємо в заздалегідь змащені форми, поверхня добре загладити мокрою лопаткою. Розстойка 30-50хв, потім поверхню зволожити, присипати кмином за бажанням. Випічка близько 40-50хв.при 240-200С.

3. P. S. Поділюся ще одним секретом для новачків – житнє тісто буде більш поступливим, а хлібний м’якуш більш ніжним і м’яким, якщо додати житнє тісто 1-2ст.л рослинного масла.