Маковий рулет з дріжджового тіста

Як зробити смачний Маковий рулет з дріжджового тіста рецепт простий в духовці. Виходить один великий рулет чи можна зробити булочки. В начинку, за бажанням, можна додати попередньо замочений ізюм і січені, підсмажені волоські горіхи. Тісто універсальне, відмінно піде для пиріжків, при необхідності збільшити удвічі.

Інгредієнти

1 склянка = об’єм 250 мл
(якщо немає ваг, спочатку просіяти або розпушити борошно і тільки потім набирати в склянку, без гірки, так в середньому вийде 150 грам борошна в одній склянці)

Тісто:
1 ⅔ ст. (~ 250 г) борошна (у мене пішло майже 2 склянки, це близько 300 грам)
1 ч. л. (~ 4 г) сухих дріжджів швидкодіючих (у мене Dr. Oetker)
½ склянки (125 мл) теплого молока
40 г цукру (2 ст. л. з гіркою)
1 ч. л. ванільного цукру (у мене з натуральною ваніллю Dr. Oetker)
½ ч. л. солі
50 г розтопленого вершкового масла
1 яйце

Начинка:
100 г маку (у мене Dr. Oetker)
100 г цукру
1 яйце

Маковий рулет з дріжджового тіста покроковий рецепт

1. Начинка: мак промити теплою водою, залити крутим окропом, накрити кришкою і залишити на 1 годину. Потім злити воду і добре промокнути серветкою, дати трохи підсохнути. Подрібнити блендером (якщо процес іде важко, можна відразу додати цукор і яйце). Повинна вийде не дуже густа і не рідка масса.

2. Тісто: у чашу всипати половину борошна, додати дріжджі, перемішати. Тепле молоко змішати з цукром, ваніліном, сіллю і додати його в борошно з дріжджами, разом з розтопленим (не гарячим) маслом і яйцем (попередньо його збовтати виделкою). Ретельно перемішати до однорідності. Поступово додати борошно (її може піти трохи менше або більше, залежно від вологості/сухості. Вимішувати тісто 5 хвилин (краще в руках, щоб не додавати зайву муку), поки воно не стане більш щільним і не відлипатиме від рук.

3. В підсумку воно має бути трохи липким. Чашу змастити рослинним маслом, покласти тісто, накрити плівкою і залишити підніматися від 40 хвилин до години. Я зазвичай ставлю в теплу духовку (на кілька хвилин включаю на 50 градусів, потім вимикаю. В духовці повинна бути не вище 40 градусів! Так тісто підніметься швидше, але можна залишити його просто на столі, це займе годину-півтора, залежно від температури в кімнаті).

4. Потім обім’яти тісто і розкачати в прямокутник приблизно 25 на 35 див. Розподілити начинку, залишаючи 2 см по краях. Згорнути в рулет, защипнути краю. Накрити плівкою і дати підійти 40-60 хвилин (в залежності від температури в кімнаті).

5. Перед випіканням змастити яйцем з молоком. Випікати в заздалегідь розігрітій духовці 180° 30-35 хвилин до рум’яного кольору (режим верх-низ без конвекції, як і у всіх рецептах).