Різдвяний кекс Данді шотландська

Як смачно зробити Різдвяний кекс Данді шотландський простий покроковий рецепт в домашніх умовах швидко. Якщо штолленами Ви вже запаслися, то саме час зробити ось такий шикарний різдвяний кекс. Данді кейк – шотландський кекс з коринкой, родзинками з білого кишмишу і мигдалем, один з національних десертів&
Незвичайний зовнішній вигляд і декор з мигдалю виділяють його серед іншої випічки. Обов’язково треба використовувати свіжий мигдаль і вибирати красиві рівні ядерця, тут мені пощастило з ідеальними горішками з botanica. Всередині родзинки доповнила шоколадної курагою, вона просто як цукерки, дуже ніжний і м’ясистий.
Виходить пряний кекс зі злегка хрусткої скоринкою, не повітряний, але вологим, нагадує штолень та іншу новорічну випічку схожим ароматом і складом. Тільки готувати його значно простіше, а виглядає він дуже ефектно і це шикарний варіант для смачного подарунка.
До речі, Ви готуєте смаколики на подарунки? чи купуєте якісь речі? прикраси? дрібнички, а може бути щось інше? Взагалі любите дарувати подарунки? Або приємніше їх отримувати?

Інгредієнти

На 20 см форму

3 яйця
170 г вершкового масла
120 г дрібного цукру
220 г пшеничного борошна
10г розпушувача
1 ч. л кориці
1 ч. л (меленої гвоздики, мускатно горіха, імбиру і кардамону)
200 г родзинок (попередньо замочую в коньяку, як для штолень)
140г кураги
50 г мигдалю
Терта цедра одного лимона
140 г мигдалю для прикраси

Різдвяний кекс Данді шотландський покроковий рецепт

1. Родзинки треба залити коньяком або ромом на добу або на тиждень. Чим більше ароматів і смаків вбере родзинки, тим більше він віддасть кексу і випічка вийде смачніше. Масло кімнатної температури розтерти з цукром і збити в крем, додати яйця по одному, кожен раз додатково взбиваем.

2. З’єднати сухі інгредієнти віночком і потім порціями додати до яєчної маси. З родзинок видалити зайву рідину. додати в тісто дрібну цедру лимона, порізану курагу, изюк. Мигдаль (для начинки) промити, просушити, измельчись і відправити в тісто. Кільце діаметром 20см змастити маслом, затягнути фольгою. викласти все тісто, розрівняти і зробити невелике поглиблення в середині, щоб під час випікання середина сильно не поднималась.

3. кекс Зверху прикрасити мандалем без шкірки. Відправити в розігріту до 170 С духовку хвилин на 40, знизити температуру до 160 ° с і випікати ще 40 хвилин. Дістати з духовки і остудити в кільці, вийняти з кільця (на відео показала про спосіб з ножем).

4. Можна повністю остиглий кекс загорнути в пергамент, потім в плівку. Його можна щільно загорнути і зберігати 2-4 тижні, періодично просочуючи міцним алкоголем, а можна їсти відразу, він хороший і в тому і в іншому варіанті

Відео рецепт 👇