Як зробити смачний Різдвяний кекс штоллен німецький класичний рецепт простий. У Середньовіччі цю святкову випічку готували без особливих вишукувань, але зараз… Не заглиблюючись в традиції, все-таки оригінальні рецепти можна відкопати тільки в Німеччині, розповім вам, як робила цей кекс я. Він у мене бездріжджовий, сирний. Такий незвично низенький, на вигляд щільний і важкий, АЛЕ! Дуже ніжний і зовсім не щільний на смак! Звичайно ж, відразу після зйомки я зняла пробу, не чекаючи дозрівання. Штолленов вийшло 2 (з цього замісу тіста можна зробити і 3 шт), тому другий зразок відправився в холодильник, але ненадовго.
Інгредієнти
Для тесту:
250 г вершкового масла
180 г сиру
200 р цукру
3 яйця
550-600 г борошна
8 г розпушувача
50 г темного родзинок
50 г світлого родзинок
50 г кураги
50 г в’яленої вишні або журавлини
50 г фініків
50 г мигдалю
50 г волоського горіха
50 г цитрусових цукатів
100-150 мл ароматного алкоголю
1 ч/л ванільного екстракту
1 ч/л меленої кориці
1 ч/л меленого мускатного горіха щіпка солі.
Додатково ще знадобляться 100 г вершкового масла 100 г цукрової пудри для покриття. Сухофрукти можете брати будь-які на свій смак і будь-яких пропорцій і їх повинно бути багато.
Різдвяний кекс штоллен німецький покроковий рецепт
1. Всі сухофрукти попередньо за добу замочити в алкоголі. У мене були навпіл лимонний і мигдальний лікери. В оригіналі використовується ром. Потім зайву рідину злити, великі сухофрукти порізати. Обсмажити на сковороді горіхи порубати. Всі інгредієнти – кімнатної температури. Збити вершкове масло з цукром і ваніллю, потім додати яйця і сир. Сир у мене був м’який, в брикеті, 9%. Всі сухі інгредієнти об’єднати і просеять.
2. Замісити м’яке тісто, додати сухофрукти, горіхи і цукати. Цукати у мене були з мардариновых і апельсинових скоринок, їх я зробила заздалегідь спеціально для штоллен. Якщо цікаво, поділюся потім, як. Розділити тісто на 2 або 3 частини. Кожну розплющити в овал на передбачуваний розмір майбутніх штолленов (вони ще підростуть в духовці) і подумки розділити по довгій стороні на 1/3 і 2/3.
3. Закрутити спочатку меншу частину, потім накрити внапуск більшою. У мене характерний шов штоллен у підсумку вийшов не яскраво вираженим, але ні на що це не вплинуло. Випікати при 180 градусах 50-60 хвилин до сухої шпажки. Готові кекси ще гарячими рясно змастити расстопленным вершковим маслом і посипати цукровою пудрой.