Штоллен з фініками, цукатами, сушеною вишнею та горіхами

Як зробити смачний Штоллен з фініками, цукатами, сушеною вишнею та горіхами рецепт простий в духовці 🎄 Штоллен — традиційна німецька різдвяна випічка, має глибокі середньовічні корені. ⠀ Являє собою здобний, пишний, запашний кекс, який печуть за 3-4 тижні до Різдва, а потім вистоюють, щоб він знайшов свій неповторний аромат. ⠀ Він дуже смачний і на наступний день після випічки і через 2-3 тижні. Його смак трохи змінюється, він стає більш повним, але не менш смачним. Перевірено! ⠀ Спробуйте і ви, це варто того!

Інгредієнти

Мука 800-1 кг.
Масло вершкове 300 гр.
Молоко 300 мл
цукор 200 гр.
Дріжджі сухі 12 гр.
яйця 3 шт.
Будь ароматний алкоголь (коньяк, ром, віскі) 100-150 мл.
цукати 200 гр.
фініки 100 гр.
Сушена вишня 100 гр.
Волоський горіх 70 гр.
Мигдальний горіх 50 гр.
Сушений подрібнений імбир (приправа) 0,5 ч. л
Цукрова пудра для обсипання готового штоллен

Штоллен з фініками, цукатами, сушеною вишнею та горіхами покроковий рецепт

1. Начинку приготуйте заздалегідь. В банку з кришкою покладіть цукати, порізані на невеликі шматочки фініків і сушену вишню (або журавлину), імбир і налийте алкоголь. Поставте всі маринуватися мінімум на 3 години, а краще на ніч, а ще краще на добу. ⠀ Можна взяти будь-які сухофрукти, які ви любите: родзинки, чорнослив і т. д. ⠀ Молоко підігріти (воно повинно бути тепле, не гаряче). Додати 1 ст. л. цукру, перемішати. Додати дріжджі і все перемішати. Додати 200 гр. борошна. ⠀ Опару накрити рушником. Тісто має піднятися протягом 15-20хв. ⠀
2. Яйця збити з цукром. Додати туди підійшла опару. Додати 500 гр. борошна і перемішати. Поставити в тепле місце для підняття тесту (близько 30-40 хвилин). ⠀ Після додати розм’якшене масло (воно повинно бути дуже м’яким) і все ретельно вимішати до однорідного стану. ⠀ Додати ще 100 гр. борошна., перемішати, накрити рушником і поставити в тепле місце приблизно на 30-40 хвилин. ⠀ Волоський горіх і мигдаль подрібнити, але не сильно. ⠀
3. В готове тісто вмішайте начинку: цукати разом з алкоголем і горіхи. ⠀ Вам здасться, що начинки дуже багато. Це не так, спробувавши готовий штоллен ви так не скажете! ⠀ Постарайтеся рівномірно розподілити начинку. Розділіть тісто на 3 частини. Можна зробити два великих і один маленький, щоб спробувати відразу після випічки) Кожної частини надайте руками форму овалу. Відступивши близько 2 см вліво від середини, зробіть невелике углубление.
4. Поверніть його. ⠀ Викладіть штоллени на деко, на папір для випічки. Накрийте його рушником і дайте постояти в теплі близько 15 хвилин. ⠀ Поставте випікатися в розігріту духовку до 170 градусів протягом 40-50 хвилин до утворення рум’яної скоринки. ⠀ Дістаньте готові штоллени, і ще гарячими, змастіть розтопленим вершковим маслом. Рясно посипте його цукровою пудрою. ⠀
5. Остиглі штоллени загорніть у папір для випічки, а потім зверху фольгою. ⠀ Після випікання штоллен залишають для дозрівання на 3-4 тижні до Нового Року, і за цей час він змінюється: смак стає глибше, аромат яскравіше і інтенсивніше. ⠀ Зберігайте його в сухому темному місці при кімнатній температурі. ⠀ Якщо хочете, можна з’їсти його відразу після випічки!