Шурпа з Мозкових Кісток по Узбецьки Ілик Шурва

Ілик Шурва це наваристий суп з мозкових кісток, який у Народній Медицині Середньої Азії рекомендується вживати в холодну пору року, як спосіб профілактики застудних захворювань при переохолодженні, а так само, як засіб відновлення суглобів. Але відразу попередження!!! Ілик Шурва не варто вживати дуже часто. Жирний і наваристий суп може негативно позначитися на системі травлення, можна елементарно отримати розлад шлунка, а так само завдати шкоди ШКТ. Тому Ілик Шурва рекомендується вживати саме в профілактичних цілях!!! Ілик у перекладі з узбецького мови – кістковий мозок. Як зробити Шурпа з Мозкових Кісток по Узбецьки Ілик Шурва рецепт простий.

Інгредієнти

мозкові Кістки + рагу – 1,3 кг.
жовта Ріпа – 2 шт.
Помідор – 1 шт.
Цибуля ріпчаста – 3 шт.
Сіль і чорний перець – за смаком
Оцет яблучний, кріп і часник – за смаком.
Загальний час варіння супу – 3,5 години!

Шурпа з Мозкових Кісток по Узбецьки Ілик Шурва покроковий рецепт

1. Першим ділом промиваємо кістки, видаляємо дрібні кісточки. Закладаємо кістки у великий казан – 5 літрів, доливаємо чистої води до верху казана, включаємо сильний вогонь і чекаємо коли почне з’являтися пінка. З’явилася пінку видаляємо. Через 40 – 45 хвилин, пінка більше не з’являється, починаємо додавати овочі. У помідора видаляємо плодоніжки, робимо чотири надрізи на шкірці і закладаємо її в казан. Далі кладемо нарізану кубиками ріпу і нарізаний півкільцями ріпчасту цибулю – 2 штуки.

2. З’явилася від овочів пінку видаляємо. Через 10 хвилин виймаємо з бульйону помідор, і видаляємо шкірку. Тепер ложкою розминаємо помідор в пюре і ставимо варитися в суп. Варимо суп на невеликому вогні. За 1 годину до кінця готування додаємо 2 чайні ложки чорного меленого перцю і 3 чайні ложки солі – приблизно 12 – 15 грам. Все добре перемішуємо і варимо суп до готовності. Через 3,5 години Ілик Шурва повністю приготовился.

3. Дістаємо кістки, зрізаємо з кісток жилки і якщо є м’ясо, нарізаємо всі дрібним кубиком і відправляємо в суп. Кістковий мозок вибиваємо з кістки, нарізаємо його і кладемо в суп. Готовий Ілик Шурва розливаємо в касу і подаємо до столу. Рекомендується вживати Ілик Шурва зі свіжим ріпчастою цибулею, який надає додатковий смак супу.

4. Можна додати яблучний або виноградний оцет. Оцет сприяє травленню і розщепленню жиру. Так само додається часник і кріп дрібно нарізані. А для тих хто хоче ще і пропотіти, рекомендується додати в Ілик Шурва червоний мелений перець за вкусу.