Ароматні медові пряники з горіхами і повидлом

Ароматні пряники – обов’язкове осінньо – зимовий блюдо 🎃 Друковані пряники я готувала за допомогою дерев’яних форм – вони дуже красиві, різьблені, гладкі на дотик, і пряники з них легко вискакують👍Їх величезний вибір, кожна форма – твір мистецтва, хочеться забрати всі. Як зробити Ароматні медові пряники з горіхами і повидлом рецепт простий в духовці.

Інгредієнти

Тісто:
150г цукру
2 яйця
100г вершкового масла
5 ст. л. меду (150г)
420 г борошна (50г можна ще додати)
3г соди (1/2ч.л.)
1-2 ч. л. суміші прянощів

Начинка:
горіхи подрібнені
джем, варення густе

Ароматні медові пряники з горіхами і повидлом покроковий рецепт

1. В каструлю з товстим дном покласти масло, цукор, мед і щіпку солі. На маленькому вогні протягом 10-15 хвилин розчинити, помішуючи. Зняти з вогню, додати прянощі, розмішати (якщо потрібен насичений колір, додайте 0,5-1 ч. л. какао). Залишити на 3-5 хвилин. Потім додати 100г борошна, помішуючи до однорідності. Заварку остудити до кімнатної температури. Можна залишити на ніч під кришкою, потім перед роботою треба трохи підігріти масу для м’якості. Перед роботою додати яйця, перемішати, потім залишок борошна з содою. Якщо тісто вийде дуже м’яким, то можна додати до 50 г муки.

2. Тісто має тримати форму. Покласти його в пакет і залишити на 15 хвилин. Духовку включити на 240°. Відважити грудку тіста, потрібної маси. Припудрити борошном дерев’яну форму (дивіться відео в каруселі фотографій). Якщо пряників без начинки, просто розкачайте тісто і втисніть його у форму, прокатите качалкою. Краї пряника руками відсуньте від краю формы.
3. Переверніть пряником вниз, грюкніть об стіл нижнім краєм форми, пряник вискочить. Якщо пряник з начинкою, то грудку тіста потрібно розділити на 2 частини – 1/3 і 2/3. Більшу частину тіста розкачати, втиснути в припудрену борошном форму, покласти трохи начинки в центр. Розкачати менший грудку тіста, накрити зверху, защипить краю, прокатати скалкой.

4. Відсунути краю пряника від форми, перевернути і стукнути краєм форми об стіл. Пряник перекласти на пергамент. Випікати 3 хвилини, відкрити духовку на 30-40 секунд, зменшити температуру до 170°С. Випікати далі 5-20 хвилин, залежно від розміру і товщини пряника. Теплими їх покласти в пакет👌