Борщ з говяжьеми реберцями

Як смачно зробити Борщ з говяжьеми реберцями простий рецепт покроковий в домашніх умовах швидко. Борщ завжди виходить у мене дуже смачний і насиченого червоного кольору 🤗 Ніяких хитрощів і секретів немає! 😄 Рецепт у мене класичний, варю так вже 30 років 🙂

Інгредієнти

На 2,5 л борщу нам знадобиться:

– яловичі реберця або грудинка приблизно 500 гр.
– лук 1 шт.
– 1-2 шт. корінь петрушки (у мене заморожена)
– 3-5 шт. картопля (у мене дрібний 5 шт.)
– буряк 1 шт. середня
– капуста по вазі приблизно стільки ж, скільки буряків (близько 300 гр.)
– 1-2 шт. морква
– помідори свіжі 1 шт. середній (у мене сливка заморожена 2 шт.)
– перець солодкий 1 шт. (у мене заморожена)
– томатна паста-2 ст. ложки
– лавровий лист 2 невеликих
– 5-6 шт. перець горошок або мелений
– сіль 2 ч. ложки без гірки
– часник 3-4 зубчики
– зелень свіжа або заморожена за смаком (у мене заморожений зелений порей і кріп)
– масло рослинне 3-4 ст. ложки
Для подачі: сметана, зелень свіжа

Борщ з говяжьеми реберцями покроковий рецепт

1. М’ясо заливаємо водою. Доводимо до кипіння, зливаємо. Моєму м’ясо і каструлю. Повторно наливаємо 1,5 літра чистої води, опускаємо м’ясо і ставимо на вогонь. Маніпуляції з першим бульйоном – це єдине нововведення, яке я внесла в звичний рецепт. З деяких пір готую так всі м’ясні супи – менше жиру і бульйон виходить прозоріше 🙂 Кладемо до м’яса цілу цибулину і корінь петрушки, якщо він є 😉 Я обов’язково щороку саджу кореневу петрушку і з осені заморожую коріння 🙂

2. Після закипання зменшуємо вогонь. Бульйон вариться під злегка прочиненими кришкою при слабкому(!) кипінні приблизно 1,5-2 години ⏳ Бульйон готовий, коли м’ясо відділяється від кісток 🙂 Поки вариться бульйон, чистимо і ріжемо всі овочі. Вид нарізки не має особливого значення, це справа смаку. Але краще, щоб все було порізано однаково. кубиками або скибочками. Особисто мені подобається соломкою 😊 В глибокій сковороді на рослинному маслі пасеруємо буряк хвилин 5. Не раджу терти овочі на тертці, краще все ж порізати 😊
3. Додаємо моркву. На невеликому вогні тушкуємо разом ще хвилин 7-10. Періодично помішуємо. ☝️Овочі не смажаться – олії на дні сковороди практично немає. Вони гасяться у власному соку на слабкому вогні 🙂 Додаємо подрібнений помідор. У мене дрібні ґрунтові вершки, заморожені з осені, тому поклала 2 штучки 🙂

4. При відсутності свіжого помідора, можна використовувати консервований у власному соку 😉 або пасату. Також додаємо солодкий перець (його я теж запасала в сезон 🙂). Коли помідори пустять сік, кладемо томатну пасту. Перемішуємо і тушкуємо все разом ще кілька хвилин. Рада. щоб запобігти появі цвілі у відкритій банку томатної пасти, після розтину змастіть зсередини кришку звичайної гірчицею. Спосіб реально працює – перевіряла 😉

5. Вливаємо в пасеровку один ополоник бульйону з каструлі і перемішуємо. Зменшуємо вогонь до мінімального, тушкуємо ще пару хвилин і вимикаємо. Заправка для борщу готова. ☝️Ніколи не додаю в заправку ні цукор, ні оцет. Солодощі цілком достатньо в буряках, моркві і перці, а кислоти – в томатах 🙂 З готового бульйону виймаємо все в миску. Додаємо вогонь. Бульйон солимо, кладемо перець (я не додаю горошок – не люблю, кожен перчить свою порцію за смаком 🙂) і лавровий лист. У киплячий бульйон закладаємо картоплю. Після повторного закипання закладаємо капусту. Як тільки знову закипить – додаємо заправку з сковороды.

6. Всі овочі додаються в киплячий суп 🙂 зменшуємо Вогонь до мінімального. Перемішуємо і тушкуємо борщ ще 10 хвилин під кришкою. Тим часом, зрізаємо м’ясо з кісток і ріжемо шматочками. Часник і зелень також подрібнюємо. Виймаємо лавровий лист – він більше не нужен.

7. Додаємо в борщ м’ясо, часник і зелень. Даємо борщу закипіти в останній раз. Вогонь вимикаємо. Нещільно прикривають каструлю кришкою і даємо борщу настоятися ще півгодини. Так повинно вийти 😊 Подаємо зі сметаною і житнім хлібом. 🤤

8. Звертаю вашу увагу, що всі фото представлені без ретуші і фільтрів. Саме, щоб було видно, що борщ реально виходить таким, як треба 😁 До борщу рекомендую підсмажити на рослинній олії житній хліб і натерти його часником 😋. На цьому все, дорогі друзі 😊