Як смачно зробити Домашній бородинський хліб в духовці простий покроковий рецепт в домашніх умовах швидко. Люблю житні заварні. А ще люблю легкі і повітряні житні 😍 Тому для отримання “моєї” текстури мені знадобилося 4 спроби. Але я її досягла і ділюся з вами рецептом 🥰
Інгредієнти
Тісто на 2 формочки Л11 і одну ” 7.
Заварка:
– 110 борошно рж цз або обдирне
– 35 темний солод ферментований сухий
– 360 вода 85-90 градусів
– 10 солод світлий неферментований
Опара:
– 40 закваски рж 100%
– 80 борошна рж цз
– 60 вода
Зброджених заварка:
– 430-450 заварки
– вся опара
– 220 борошно рж сіяна
Тісто:
– вся зброджених заварка
– 100 борошна рж сіяного
– 250 борошна гш зс
– 1 грам сухих дріжджів
– 40 темного солодового екстракту
– 50 цукру
– 5 меленого коріандру
– 16 сіль
– від 130 грам води (дивитися по консистенції тесту)
Домашній бородинський хліб в духовці покроковий рецепт
1. Заварка:
Змішати борошно, темний солод і залити гарячою водою. Коли суміш охолоне до 60-65 градусів, ввести сухий світлий солод. Все добре розмішати і прибрати на оцукрювання в духовку при 65-70 градусів на 1,5-2 години. Зручно робити відразу 2-3 порції заварки. Потім розфасувати по пакетах і заморозити 👍
Змішати борошно, темний солод і залити гарячою водою. Коли суміш охолоне до 60-65 градусів, ввести сухий світлий солод. Все добре розмішати і прибрати на оцукрювання в духовку при 65-70 градусів на 1,5-2 години. Зручно робити відразу 2-3 порції заварки. Потім розфасувати по пакетах і заморозити 👍
2. Опара:
Залишити на 10-12 годин при 27-28 градусів до набору хорошою кислотности.
Залишити на 10-12 годин при 27-28 градусів до набору хорошою кислотности.
3. Зброджених заварка:
Все змішати і прибрати в тепле місце 26-28 на 1,5-2 часа.
Все змішати і прибрати в тепле місце 26-28 на 1,5-2 часа.
4. Тісто:
Усе з’єднати і замісити тісто 15-20 хвилин. Залишити на бродіння на 1,5-2 години при 26-28 градусів Розкласти тісто по формах, огладить мокрою силіконової лопаткою, присипати зверху цілими насінням коріандру. Залишити на расстойку на 45-60 хвилин при 26-28 градусов.
Усе з’єднати і замісити тісто 15-20 хвилин. Залишити на бродіння на 1,5-2 години при 26-28 градусів Розкласти тісто по формах, огладить мокрою силіконової лопаткою, присипати зверху цілими насінням коріандру. Залишити на расстойку на 45-60 хвилин при 26-28 градусов.
5. В цей час включити на прогрів духовку. Перед випічкою обприскати заготовки водою з пульверизатора. Випічка 15 хвилин при 250, 15 хвилин при 210 і 15-20 хвилин при 180. Слідкуйте за кольором скоринки, якщо сильно горить, зменште температуру на другому етапі! Остудити, дати стабілізуватися хоча б 6-8 годин і насолоджуватися! 😀