Домашнє заварне тісто на молоці

Домашнє заварне тісто на молоці простий рецепт. Ох вже це заварне тісто! Скільки з них болю і смутку! То трубочки рвуться, то здуваються! ⠀ Насправді все не так складно! Давайте розбиратися. ⠀ Бонусом дам рецепт заварного тіста. А якщо потрібен рецепт крему – пишіть в коментарях, якою хочете!✅ ⠀ З заварним тістом все просто, якщо розуміти фізику процесу. Якщо дуже спрощено, то це так:
📌надуваються еклери при випіканні тому, що в них є велика кількість води, яку ми привносимо у вигляді яєць і частково олії. При нагріванні вода перетворюється в пар, який надуває эклерные трубочки ⠀
📌не дає трубочках розірватися крохмаль, який є в борошні – при нагріванні він клейстеризується і дозволяє утворити міцну оболонку. Вона утримує еклер або профитрольку від розривів, але при цьому дає їм добре надутися. ⠀ Тому важливо стежити за двома моментами:
📌наявністю рідини – якщо її мало, еклери погано виростуть, буде булка, тому що пару не вистачить сили утворити порожнину. Занадто багато рідини=надто багато пари=еклери рвуться. ⠀
📌температурою випікання – і тут дуже важливо подружитися зі своєю духовкою. Тому що реальну температуру всередині можете дізнатися тільки ви. ⠀ Стандартна рекомендація – шамотний камень, або камінь для випічки внизу духовки, щоб забезпечувалася стабільна температура.

Інгредієнти

250 г молока 3,2%
5 г солі
10 г цукру
115 г вершкового масла 82,5%
145 г борошна (Макфа 12% білка)
185-200 р яєць

Домашнє заварне тісто на молоці покроковий рецепт

1. Процес стандартний для приготування заварного тіста. Нагріваємо до впевненого кипіння молоко, сіль, цукор, олія. Всипаємо борошно, заварюємо тісто на низькому вогні при постійному перемешивании.
2. Охолоджуємо до 55-60С, вводимо яйця, замішуємо гладке тісто, яке стікає з лопатки гладким треугольником.
3. Даємо відпочити 2-3 години, відсаджуємо еклери, присипаємо пудрою або рослинним маслом. Я печу на 170С близько 40-60 хв в залежності від виду изделий.