Дріжджовий пиріг квітка з маком

Як зробити смачний дріжджовий пиріг квітка з маком рецепт простий в духовці.

Інгредієнти

Тісто
150 мл молока
75 г цукру
10 г ван. цукру
75 г сл. масла
2 яйця (1 жовток залишити на мастило)
18 р пресів. дріжджів
0,5 ч. л. солі
450-500 г просіяного борошна

макова Начинка.

Дріжджовий пиріг квітка з маком покроковий рецепт

1. Всі продукти, в т. ч. і начинка, кімнатної tº ☝. ⠀ Опара: в молоці (38ºС) розпустила дріжджі з 1 ч. л. цукру (із заг. к-сті), додала 4 ст. л. борошна (із заг. к-сті), перемішала до однорідності, затягла плівкою, прибрала на підйом. ⠀ Перемішала яйця, сіль, цукор, ван. цукор, масло, поєднала з готової опарою, перемішала до однорідності. Додала 400 г борошна. Перемішала ложкою. На стіл висипала 50 г борошна, замісила тісто (5-10 хв). Борошна пішло 450 р. ⠀ Тісто виклала в змащену раст. маслом ємність, прибрала під плівку на підйом. Тесту зробила обминку, знову прибрала на підйом. ⠀
2. тісто подкатала в рулет, розділила на 3 рівні частини. Кожну подкатала в кулю, залишила під плівкою на 10 хв. ⠀ Першу частину розкрутила в круг Ø 30 див. З допомогою качалки перенесла на деко застелений, підправила. Виклала половину начинки, рівномірно розподілила, не доходячи до краю на 1 см.
3. Накрила другий розкатаної частиною, виклала так само начинку і накрила третьою частиною тіста. ⠀ В середину пирога поставила форму (стакан/чашка/кришка) Ø 6 див. Пиріг розрізала на 16 сегментів. Щоб всі частини були рівні, спершу пиріг розрізала на 4 сегменти, після кожну четверту частину навпіл, кожну восьму далі напополам.
4. Кожні дві частини провернула в протилежну сторону 3 рази, защипнула краю, підвернула під низ (вийде пелюстку). ⠀ Пиріг прибрала під плівку на расстойку. Далі пиріг змастила жовтком + 2 ч. л. води. Випікала при t 180 ° С ≈ 22 хв. Дивіться по своїй духовці! ⠀ P. S. деко я перевернула догори дном. Мені так зручніше було різати і формувати пирог.
5. макова Начинка.
230 г сухого маку добре промила, залила холодною водою, довела до кипіння, варила 2 години на помірному вогні, періодично знімаючи пінку ⠀ Після двічі добре промила НЕ проточною холодною водою. Сито застелила марлею в 4 шари, відкинула мак, дала стекти воді. Мак прокрутила на м’ясорубку. При цьому постійно його уплотняла, щоб м/рубці він вільно не обертався. А лівою долонькою закривала грати, як би перешкоджаючи выходу.
6. До маку додала цукор за смаком, шматочок м’якого сл. масла, білок, перемішала. Начинка не повинна бути сухою, але і не надто вологою. Враховуйте, що цукор почне танути і начинка стане більш вологою ⠀ З приводу пропорцій: з 230 г сухого маку вийшло 350 г відвареного. На це кількість додала 6 ст. л. цукру (за смаком) – 50 г, сл. олії і 1 білок ⠀ Начинки у мене трохи залишилося, не розрахувала. Думаю можна було взяти 200-250 г змеленого маку, а решта заморозить.