Хліб житній заквасці з пластівцями, насінням та морквою

Я дуже люблю хліб з різними добавками, а чоловік – не особливо! 😅 Тому пшеничний я печу найчастіше без усього, а от з житнім, який їм в основному тільки я, люблю експериментувати. 🙌🏻☺️ ⠀ Як приготувати смачний Хліб житній заквасці з пластівцями, насінням та морквою рецепт простий в духовці. Цей рецепт я знайшла на сайті Хлібопічка – так-так, там є не тільки рецепти для хлібопічки, але і безліч рецептів хліба на заквасці і дріжджах – для духовки. ⠀ Дивно, що я навіть практично нічого в ньому не змінювала, а не як зазвичай 😂 Тільки трохи скоригувала час бродіння-расстойки. ⠀ Дуже смачний хліб! 👍🏻 Однозначно буду повторювати ☺️

Інгредієнти

Опара:
•80 г житнього обдирного борошна
•80 г води
•20 г житнього стартера

Все добре перемішати, накрити і залишити зріти на 10-12 годин при кімнатній температурі.

Мочка:
•20 г пластівців
•по 15 г насіння гарбуза, насіння льону та насіння соняшнику (всього 45 г)
•7 г солі
•85 г води 60-70°С

Змішати, накрити, дати постояти не менше 3 годин.

Тісто:
160 г опари
•вся мочка
•70 г пшеничного ц/з борошна
•75 г пшеничного борошна в/с або 1 з
•30 г житнього обдирного борошна
•55 г тертої моркви
•1,5 г пресованих дріжджів
•5 р раст. масла
•30~40 г води

Хліб житній заквасці з пластівцями, насінням та морквою покроковий рецепт

1. Змішати всі інгредієнти комбайном або вручну. Тісто має бути пружним, тримати форму, тому кількість води може дещо варіювати за борошна. Помістити тісто у змащену краплею олії миску, накрити кришкою/плівкою. ⠀ Бродіння при 28-30 градусах 1.5-2 години. Тісто стане повітряним, збільшиться в об’ємі в 1,5-2 рази. ⠀

2. Сформовать. Можна расстаивать хліб у расстоечной кошику, можна просто на пергаменті, прикривши харчовою плівкою від обвітрювання. Можна побризкати заготівлю водою з пульверизатора і присипати пластівцями. ⠀ Розстойка при 28-30 градусах 50-60 хв ⠀

3. Зробити надріз. Випікати в розпеченій духовці при 250 градусах перші 10 хвилин з парою. Далі прибрати пар, провітрити духовку, знизити температуру до 190-200 градусів і випікати до готовності ~ 30 хвилин. Остудити на решетке.

Відео рецепт 👇