Іспанські мясні кульки з нутом

Іспанські м’ясні кульки з нутом простий рецепт. Сьогодні з моїми іспанськими друзями готували національне блюдо 😊 Вийшло дуже смачно! «Лас пелотас» — іспанські м’ясні кульки. Мабуть, моє найулюбленіше блюдо іспанської кухні це «Las pelotas», що буквально перекладається з іспанської мови як м’ячі. Це варіація іншого популярного страви класичної іспанської кухні косидо по-мадрідськи.
По суті це різні види м’яса і м’ясної гастрономії, варені протягом тривалого часу з горохом нут і овочами. Лас пелотас — страва, властиве кухні півдня Іспанії. Це зимове, святкове, дуже смачне, наваристое і гаряче блюдо.
З ним мене вперше познайомила, люб’язно приготувала і пригостила носій національної іспанської кухні, на ім’я Лелі. Дуже приємна у спілкуванні, позитивна гостинна господиня великої іспанської сім’ї. Головне, що впливає на смак у цій страві, як каже Лелі, це хороша домашня курка і півник.
Тому спеції у цю страву, в оригінальному рецепті, практично не додаються, щоб відчути натуральний смак м’яса. Купівля м’яса та інших продуктів для цієї смакоти, це цілий ритуал, птицю зазвичай купують у спеціальних м’ясних крамницях, що торгують місцевої фермерської продукцією найвищої якості. Готується страва просто, смак фантастичний 😋

Інгредієнти

Домашній суповий півник, ціла тушка — 1 шт;
Свіжа кров півня або курки (можна не додавати) — 100 мл;
Бройлерна курка (ціла тушка) — 1 шт;
Ніжка (гомілка) свиняча — 300-400 г;
свиняча Шия — 300 г;
Грудинка свиняча — 300 г;
домашній Хліб, пшеничний, черствий — 500 г;
Яйця — 2 шт;
Стебло селери — 2 шт;
Петрушка — 100-120 г;
Горох нут — 500 г;
Очищені кедрові горішки — 40 г;
Картопля — 6-7 шт;
Шафран — 1 ч. л.;
Сіль — за смаком.

Іспанські м’ясні кульки з нутом покроковий рецепт

1. Горох нут попередньо замочити на ніч у великій кількості води. Стебловий селера промити, нарізати великими шматками. Петрушку добре промити, обсушити, дрібно нарубати. Півня використовуємо повністю, крім куприка і голови, їх видаляємо. Тушку разом з лапками і гребінцем, гарненько обпалити від пір’я, зачистити ножем. Добре промити, нарізати порційними шматками, як на бульйон. Гарненько курку обпалити, зачистити, промити. Гузку і голову удалить.
2. З кісток зрізати все м’ясо, кістки й обрізки додати до півневі, до тієї частини, яка піде на бульйон. Свинячу ніжку обпалити, зачистити, нарізати великими шматками. У велику каструлю налити 3 літри води, викласти попередньо замочений і промитий горох нут, шматки півня, бульйонні частини курки і свинячу ніжку. Довести до кипіння. За допомогою шумівки видаляти піну, що утворилася, поки вона не перестане собираться.
3. Якщо готуємо в скороварці, то після того як прибрали піну, закриваємо кришкою і варимо протягом 1,5 годин. Якщо в звичайній каструлі варимо на середньому вогні (без інтенсивного кипіння 3 години). Для фаршу перекрутити на максимально великої решітці філе курки разом з шкірою, печінку, серце, очищені шлунки від курки та півня, грудинку без шкури, свинячу шейку.
4. Загальна вага фаршу з м’ясних продуктів повинен становити близько 1,5 кг. М’якуш черствого білого хліба вибрати руками, кірки розмочити у воді, добре віджати, перетерти руками в крихту. У великій мисці з’єднати м’ясний фарш, подрібнений хліб, кедрові горішки, нарубану зелень петрушки, два яйця, посолити, вимісити фарш до однорідності, не отбивая.
5. Якщо у Вас є можливість придбати свіжу кров півня або курки, додати у фарш, ретельно перемішайте і отримаєте самий автентичний рецепт цієї страви 👍 Але можна не додавати кров, по-моєму, це не особливо впливає на смак, єдине, втратимо насиченого специфічного цвета.
6. З готового фаршу зліпити кульки розміром з великий волоський горіх. Це зручно робити мокрими руками. У готовий гарячий бульйон закладаємо стеблової селера, цілі картоплини, приблизно однакового розміру, кульки з м’яса, солимо за смаком бульйон, додаємо шафран і варимо на середньому вогні з напіввідкритою кришкою ще 50-60 хвилин, до повної готовності блюда.
7. Подавати м’ясні кульки в глибоких тарілках, з великою кількістю бульйону, горохом, картоплею. Іспанці люблять щедро поливати це блюдо соком лимона. Готуйте із задоволенням!

Відео рецепт 👇