Караїмські пиріжки з мясом Ак-Як

Як смачно зробити Караїмські пиріжки з м’ясом Ак-Як простий рецепт покроковий в домашніх умовах швидко. Рецепти всі приблизно однакові, але також і дуже далекі один від одного, кожна господиня готує так, як готували ці пиріжки в її роду. Караїмські переселенці такого типу пиріжки і привнесли в литовську кухню – пиріжок кибинай є братом ак-яка.
Це пиріжки з Криму, дуже смачні теплими, готуються частіше у мусульман з бараниною і яловичиною з добавкою курдючного жиру, куркою з добавкою курячого жиру або з жирної частини курки. У рідкісних випадках додають дрібно нарізану картоплю і зелень.
Караїми подають їх з пшоняним квасом «буза», я подавала з бульйоном. Форма пиріжків – півмісяць, з одного боці робиться защипи, верх заплітається кіскою. а для виходу пари робиться «носик-бурун» – це дві дірочки. Тісто теж робиться різними способами – іноді «ледаче» з олією, іноді з додаванням сметани, іноді тісто по-справжньому слоят, промазуючи прісне тісто топленим маслом або курдючним жиром з борошном і выкатывая тісто шарами кілька разів.
Я робила найпростіше ліниве пісочне тісто. Тісто і начинку можна зробити ввечері, а з ранку випекти ці чудові пиріжки.

Інгредієнти

Тісто:
Борошно – 330 р
Масло вершкове 82% або баранячий жир – 130 р
Вода – 100 г
Цукор – 5 р
Сіль – 3 р
Оцет – 5 р
Яйце – 1 штука С1
Жовток для змащування

Начинка
Червоне м’ясо курки – 400 г
Цибуля – 100 г
Рослинна олія (курячий жир або курдюк) – 25 р
Сіль – 5 р
Чорний перець і зіра за смаком

Караїмські пиріжки з м’ясом Ак-Як покроковий рецепт

1. Куряче філе нарізати невеликими шматочками вручну, не користуючись м’ясорубкою, нам не підійде фарш. Ріпчасту цибулю нарізати дрібно. За бажанням додати подрібнену зіру або інші спеції. Посолити, влити олію або розтоплений курячий жир, поперчити за вкусу.

2. Перемішати до однорідності. Курку затягнути плівкою і залишити маринуватися в холоді, краще це зробити на ніч. Холодну воду з’єднати з цукром, сіллю, яблучним оцтом і яйцем, перемішати до максимальної однорідності. Просіяне борошно з’єднати з холодним вершковим маслом, нарізаним кубиками.

3. Порубати в однорідну крихту (зручно це зробити в электроизмельчителе, закинувши разом борошно і масло). Додати яєчну суміш і дуже швидко замісити м’яке тісто. Довго не вимішувати. Розділити тісто на 8 частин (у мене вийшло по 77 г на порцію), загорнути в харчову плівку і відправити в холодильник на 1-2 години або залишити на ночь.
4. Килимок посипати борошном, розкачати корж діаметром 12-13 см, тісто не повинно бути раскатано тонко, воно не дуже еластичне, з одного боку зробити защипи, щоб вийшов бортик. Викласти восьму частину начинки, щільно скріпити краї і сформувати косичку.

5. В самій верхній частині заготовки зробити два отвори в тесті за допомогою дерев’яної шпажки. Викласти на папір з антипригарним шаром, змастити заготовки взболтанным жовтком з молоком або водой.

6. Випікати в розігрітій до 180°С духовці на середньому рівні без конвенції 40-45 хвилин до золотистого кольору. Пиріжки подають в теплому виде.