Меренги безе з шоколадом

Як зробити Меренги безе з шоколадом рецепт простий.
У цей новий рік я вирішила подарункові коробки приготувати не тільки печиво і іриски, але і мармурові меренги з шоколадом. Меренги або безе з шоколадом дуже простий і швидкий рецепт, який мало кого залишає байдужим. Тому, напевно, потім за перший місяць року я приготувала ці меренги з шоколадом ще кілька разів, так як вони полюбилися моїм дітям і вони постійно їх просили. Так і з’явився цей пост.
До речі, коли я готувала інформацію для цього поста, я зіткнулася з тим, що один і той же рецепт називають і безе і меренгами. Я і сама користувалася обома назвами для збитих білків з цукром, але в цей раз вирішила все ж розібратися, в чому ж різниця і чи є вона взагалі.
Меренга або безе — в чому різниця.
Як такої різниці немає. Принаймні саме до такого висновку я прийшла вивчивши різні джерела. Меренга і безе — це по суті назву для одного і того ж вироби на основі збитих білків з цукром.
Частіше безе називають білковий крем з яєчних білків і цукру, який використовується самостійно в якості декору та прошарки в тортах. Але якщо ви підсушіть цей крем в духовці, то отримаєте меренгу.
До речі, я завжди вважала навпаки і називала безешками підсушені печеньки, а меренгою — білковий крем 🙂 Так що тут скоріше справа звички. Бо скажи ви меренга або безе, то все швидше за все зрозуміють, що мова йде про збитих білків з цукром.
Меренги з шоколадом — як приготувати.
За фактом ви можете збити меренгу для цього рецепта зручним для вас способом — як для французької меренги, італійської або швейцарської. Я для себе ще давно визначила, що готувати такі невеликі безешки, де кількість цукру сильно більше кількості білків, мені простіше швейцарським способом. Це коли ми спочатку збиваємо білки на водяній бані до певної температури. А потім знімаємо з водяній бані і збиваємо вже на високій швидкості до потрібної консистенції.
Щоб домогтися такого мармурового ефекту, ми будемо додавати шоколад поетапно і швидко, але акуратно домішувати до білкової маси. Найголовніше не змішувати занадто інтенсивно і довго. В цьому випадку у вас вийде просто шоколадні, а не мармурові меренги. Краще використовувати темний шоколад для приготування, при бажанні перед випічкою безешки так само можна буде посипати какао через сито. Цього буде достатньо, щоб відчути делікатний шоколадний смак.
Сам по собі цей десерт дуже просто в приготуванні. Особливо, якщо ви вмієте готувати правильно збивати меренгу. Тому що всі проблеми з цим рецептом, які можуть виникнути -майже на все 100 залежатимуть від меренги. Якщо меренги розтікаються або якщо в процесі випічки з’явилася рідина під ними. У обох випадках — проблема в меренге — ви неправильно її збили чи не весь цукор розчинився.
Рекомендації.
Якщо ви хочете отримати безе як у мене на фото, то вам потрібно буде дві ложки, щоб викладати білкову масу на деко. Але ви так само можете використовувати кондитерський мішок з різними насадками. І так само приготовану масу можна спекти пластом і, додавши крем, загорнути в рулет. Так у вас вийде шоколадний меренговый рулет. Або відсадити порційно для павлових.
З часу випічки — для маленьких меренг, розміром з печиво вам знадобиться приблизно 1ч20 хвилин. Але ви можете пекти їх трохи довше, якщо хочете, щоб вони просушилися сильніше.

Інгредієнти

4 білка с0 (100-110 гр)
220 гр цукру
40 гр гіркого шоколаду

Меренги безе з шоколадом покроковий рецепт

1. Яйця з’єднайте з цукром і ставимо на водяну баню. Постійно помішуючи віночком нагріваємо суміш до 60С. Коли меренга буде вже майже готова, в самому кінці додаємо цукрову пудру і лимонний сік і збиваємо ще недовго, щоб розподілити пудру і лимонний сік за меренге. В результаті у вас вийде пишна і глянсова щільна маса меренги.

2. Шоколад потрібно розтопити на водяній бані. Мені було зручніше додавати його з кондитерського мішка. Шоколад я додавала в три порції, після кожної трохи вимішуючи тесто.

3. Потрібно намагатися, щоб залишилися мармурові розводи з шоколадною та білої білкової маси. Відсаджуємо або викладаємо меренги ложками на застелений пергаментом деко. Випікаємо при 80-90С з режимом конвекція протягом 1ч – 1ч20мин.