Як зробити солону карамель домашню

Як зробити солону карамель домашню простий рецепт. Це супер ласощі і універсальна начинка для капкейків, тортів та інших десертів.😍⠀Рецептом солоної карамелі я вже ділилася у стрічці. Дайте знати, якщо потрібно оновити рецепт у стрічці.😉⠀ Карамель можна приготувати «сухим» і «мокрим» способом.⠀

У першому випадку цукор плавим на сковороді або в сотейнику з товстим дном.⠀У другому, цукор плавиться разом з водою.⠀Особисто я сама волію «мокрий» спосіб.⠀Мені здається, так менше шансів накосячілі.😁⠀

Колір готової карамелі залежить від того, скільки ви протримаєте її на вогні: варіть її до більш або менш насиченого бурштинового кольору.⠀Але дивіться, не передержите: занадто темна карамель буде гірчити.☝️⠀Нижче деякі нюанси приготування карамелі.

1. При «мокрому» способі важливо не заважати карамель, інакше ви запустите процес кристалізації.⠀

2. Якщо ваша карамель горить, не хоче плавиться, перетворюється в ком, зверніть увагу на якість цукру.⠀

Якось на своєму МК я особисто зіткнулася з цим моментом: дівчатка без мого нагляду варили карамель «мокрим» способом. У підсумку в сотейнику був ком білої маси, ніяк не карамель. Я стала сама варити карамель: результат той же. І тут одна учениці відкрила мені очі, сказавши, що проблема саме в торговій марці використовуваного цукру. Вдома у неї з цього ж цукру теж не виходила карамель. Під рукою була лише цукрова пудра. І вуаля – ми зварили карамель.⠀Словом, якщо раз і інший раз з карамеллю щось не те, просто спробуйте змінити цукор.⠀

3. Щоб карамель не засахаривалась, в сироп можна додати глюкозний сироп або лимонний сік.⠀

4. Готову карамель не завадить пробити блендером, щоб вона стала однорідною і не розшаровувалася після остигання.⠀

5. Додавати в карамель сіль чи ні – справа смаку. Підійде і звичайна сіль, і морська.⠀

Я люблю додавати сіль вже трохи остигнула карамель, щоб кристали не до кінця розійшлися в гарячій масі, і потім танули мовою, створюючи вибух і контраст смаку.

Інгредієнти

1 стакан (207 г) цукрового піску
1/2 склянки (120 мл) води
1/4 склянки (56 г) несолоного вершкового масла
1/2 склянки (120 мл) жирних вершків для збивання
1/2 ст л ванільного екстракту
від 1/2 до 1 чайної ложки солі

Як зробити солону карамель домашню покроковий рецепт

1. У каструлі середнього або великого розміру змішайте цукровий пісок і воду. Варити на середньому вогні, поки цукор повністю не розчиниться, від 3 до 5 хвилин. Додайте масло і дайте йому розтанути На середньому вогні доведіть суміш до кипіння. Припиніть збивати і не збивайте взагалі під час цієї частини, щоб уникнути кристаллизации.
2. Дайте закипіти, поки суміш не придбає глибокий золотисто-мідний колір, приблизно 10-15 хвилин, а може і довше, залежно від вашої плити. Слідкуйте за ним, але не ворушіться. При необхідності ви можете час від часу нахиляти сковороду з боку в бік, щоб продукти готувалися равномерно.
3. Зніміть каструлю з вогню і відразу ж повільної, стійкої цівкою додайте густі збиті вершки. Карамель буде сильно пузиритися, тому будьте обережні на цьому етапі. Швидко і добре збийте, коли ви додаєте вершки, збиваючи, поки вони добре не смешаются.

4. Додайте екстракт ванілі і половину чайної ложки солі і перемішайте. Додайте додаткову сіль до бажаного ступеня солоності. Дайте карамельної соусу охолонути. Він буде досить тонким, але в міру остигання загусне. Зберігайте його в холодильнику до двох недель.