Запечена айва з горіхами, медом і родзинками в духовці

Як смачно зробити Запечену айву з горіхами, медом і родзинками в духовці простий покроковий рецепт в домашніх умовах швидко. Айва – взагалі частий інгредієнт страв кавказької і середньоазіатської кухні. Найчастіше з айви готують десерти. Цей фрукт просто створений для всіляких желе, солодких соусів, мармеладов, адже в ньому так багато пектинових речовин.
Цікаво, що словом «мармелад» спочатку називався саме айвовий мармелад. Це було португальське винахід, найдавніший з європейських мармеладов. По-португальськи marmelo – «айва».
У нас у Вірменії айву варять, запікають, їдять сирими і додають в різні страви. І сьогодні я приготувала традиційний десерт з айви, який в холодний сезон готували наші прабабусі, бабусі, мами,))) особливо якщо хтось кашляв, або застудився 😉 тут без айви ніяк!

Інгредієнти

на 8-10 штук стиглої айви, 200 гр волоських горіхів, 100 гр цукру( за смаком, хто любить солодше можна додати і побільше), родзинки за смаком, кориця , мускатний горіх за смаком, 2 ложки кунжутного насіння ( теж до смаку, можна не додавати), рослинна олія для змащування айви, 🍯 мед.

Запечена айва з горіхами, медом і родзинками в духовці покроковий рецепт

1. Вибираємо айву приблизно однакового розміру, акуратно вичищаємо серцевину, після промиваємо всередину айви. Після айву добре обмазываемы рослинним маслом( щоб вона не тріснула при готуванні).

2. Далі, горіхи можна посікти або перемолоти в блендері, Але не дрібно!, потім змішуємо горіхи з цукром, додаємо корицю, щіпку мускатного горіха, кунжут, і цією сумішшю щільно начиняємо айву.

3. В глибоку форму кладемо айву з начинкою, і відправляємо в розігріту до 180* духовку. Приблизно на 45-60 хвилин. Готовність айви перевіряємо зубочисткою. Якщо айва м’яка, то все відмінно, вона готова, і тоді прямо в духовке.

4. Поливаємо кожну айву 1 ст. ложкою меду, і відправляємо нудитися в духовку на 5-7 хвилин, але вже вимикаємо жар. І все!) смачний, корисний десерт готовий! Він смачний як в гарячому так і в холодному вигляді!

Відео рецепт 👇