Зберігайте до себе в скарбничку 💛 Як зробити Здобний пиріг «Нектарин-Апельсин» рецепт простий в духовці.
Інгредієнти
Для опари
250 г – рідини (вода або молоко)
30 г цукру
14 г дріжджів (інстантні)
150 г борошна пшеничного (10,3 % білок)
⠀
Для тесту
70 г цукру
3-4 г – солі
1 – яйце
4 г – ваніліну
50 г розтопленого вершкового масла
10 г рослинної олії
330 +/-р – борошна
⠀
Начинка
2 – апельсина середнього розміру (або 1.5 апельсина і 1 лайм або лимон)
60-70 г – цукру
20 м – води
20 г крохмалю
3 г лимонної кислоти (щіпка, це якщо беремо тільки апельсини)
Беремо 500 г – нектаринів
Здобний пиріг Нектарин Апельсин покроковий рецепт
1. Для тіста. ⠀
Тепла вода, але не вище 40°, додаємо цукор, дріжджі. Перемішуємо і даємо постояти 5-7 хвилин. ⠀ Додаємо борошно, перемішуємо. Залишаємо постояти хвилин 10. ⠀ Коли почне утворюватися шапочка замішуємо тісто. ⠀ Додаємо в миску з опарою з краю цукор, сіль, яйце, ванілін. Перемішуємо, щоб все добре розійшлося. ⠀ Додаємо борошно, починаємо замішувати тісто. ⠀ Коду ми бачимо, що борошно замешалась, але є ще сухі елементи тесту ми наливаємо туди розтоплене вершкове масло і починаємо місити тісто. Місимо 3-5 хвилин. ⠀ В кінці додаємо рослинного масла на руки і на тісто і акуратно збираємо тісто в грудку. ⠀ Накриваємо чистим рушником або харчовою плівкою миску, і залишаємо тісто підходити на 30 минут.
Тепла вода, але не вище 40°, додаємо цукор, дріжджі. Перемішуємо і даємо постояти 5-7 хвилин. ⠀ Додаємо борошно, перемішуємо. Залишаємо постояти хвилин 10. ⠀ Коли почне утворюватися шапочка замішуємо тісто. ⠀ Додаємо в миску з опарою з краю цукор, сіль, яйце, ванілін. Перемішуємо, щоб все добре розійшлося. ⠀ Додаємо борошно, починаємо замішувати тісто. ⠀ Коду ми бачимо, що борошно замешалась, але є ще сухі елементи тесту ми наливаємо туди розтоплене вершкове масло і починаємо місити тісто. Місимо 3-5 хвилин. ⠀ В кінці додаємо рослинного масла на руки і на тісто і акуратно збираємо тісто в грудку. ⠀ Накриваємо чистим рушником або харчовою плівкою миску, і залишаємо тісто підходити на 30 минут.
2. Начинка.
Знімаємо цедру в сотейник, чистимо апельсини від шкірки як у яблука, в тому числі і тонку плівку. Вирізаємо м’якоть, видаляємо кісточки. Всю м’якоть і сік додаємо в сотейник. З перегородок теж віджимаємо сік. Якщо ми використовуємо з апельсином, один лимон і один лайм, то з ними ми робимо так само, і в цьому випадку цукру потрібно буде брати більше. Ставимо варитися. ⠀ Окремо в чашку наливаємо холодної води і додаємо крохмаль, перемішуємо ⠀ Коли маса закипіла, цукор розчинився, пробуємо на цукор. Начинка повинна бути кисло-солодкою. Вливаємо крохмальну воду і варимо до загустіння ⠀ Знімаємо з плити. Даємо охолонути
Знімаємо цедру в сотейник, чистимо апельсини від шкірки як у яблука, в тому числі і тонку плівку. Вирізаємо м’якоть, видаляємо кісточки. Всю м’якоть і сік додаємо в сотейник. З перегородок теж віджимаємо сік. Якщо ми використовуємо з апельсином, один лимон і один лайм, то з ними ми робимо так само, і в цьому випадку цукру потрібно буде брати більше. Ставимо варитися. ⠀ Окремо в чашку наливаємо холодної води і додаємо крохмаль, перемішуємо ⠀ Коли маса закипіла, цукор розчинився, пробуємо на цукор. Начинка повинна бути кисло-солодкою. Вливаємо крохмальну воду і варимо до загустіння ⠀ Знімаємо з плити. Даємо охолонути
3. Беремо 500 г – нектаринів. Розрізаємо нектарини навпіл, видаляємо кісточку, нарізаємо тонкими часточками товщиною 5-7 мм Коли тісто підійшло. Відміряємо 27 кульок з тіста вагою 13-15 р. Відклали щоб тісто отдохнуло.
4. Решта тісто ми укладаємо форму діаметром 31 см і акуратно починаємо розтягувати рівномірно по дну, коли доходимо до країв злегка їх придавлюємо, щоб зробити бортики як у піци. Після даємо тісту постояти 2-3 хвилини і ще раз формуємо бортики. Починаємо розкладати внапуск віялом по колу нектарини. Зовнішній край, потім внутрішній край. Після чого, розподіляємо соус з цитрусів по поверхні нектаринів, але не заходимо на бортики.
5. Кожен кульку з тіста придавлюємо і робимо надрізи, щоб вийшли квіточки, укладаємо віночком по колу. З решти ми ставимо один в саму середину і навколо нього укладаємо всі інші. Беремо ще 1 яйце або жовток. Добре збиваємо і змащуємо пиріг. У кожну серединку квіточки вкладаємо родзинку. Розклали родзинки і зубочистками і поруч з родзинкою протикаю квіточка до самого денця, щоб у процесі випікання вони не сползли.
6. Після даємо пирогу постояти 7-10 хвилин. Духовка прогріта до 190°, відправляємо пиріг випікатися 40-45 хвилин. Режим верх-низ. За 10 хвилин до готовності накриваємо пиріг фольгою і допікаємо під нею. Дістаємо, даємо охолонути. Дістаємо з форми і перекладаємо на решітку, щоб пиріг не отпотевал. Якщо форма у вас антипригарна, то її маслом змащувати не нужно.
Відео рецепт 👇