Домашній бородинський хліб по госту срср 1939 року просто рецепт. Саме на основі цієї рецептури зараз печуть бородінський по ГОСТу. Хліб може бути як формовим, так і подовим. Для подового варіанту при замісі треба брати менше води.
Інгредієнти
На 4 форми Л-11.
Опара:
30 г житньої закваски 100% вл.,
130 г житнього шпалерного борошна,
90 г води.
Бродіння 10-12 год.
Заварка:
360 г окропу,
120 г житнього шпалерного борошна,
50 г червоного солоду,
5 г меленого коріандру.
Залишити на 1 ч. щільно закритою.
Використовувати злегка теплою.
Заквашена заварка:
вся опара,
вся заварка,
260 г обойної муки,
200 р води.
Тісто:
вся заквашена заварка,
275 г обойної муки,
150 г пшеничного борошна 1 або 2 сорту,
100 г води (для подового 35 г),
40 г мальтозної патоки,
45 г цукру (у мене очерет.),
14 г солі.
Домашній бородинський хліб по госту срср 1939 року покроковий рецепт
1. Заквашена заварка:
У воді розмішати заварку. Додати опару, розмішати. Додати борошно, розмішати.
Залишити бродити при t 30*до збільшення вдвічі (2,5-3 год)
У воді розмішати заварку. Додати опару, розмішати. Додати борошно, розмішати.
Залишити бродити при t 30*до збільшення вдвічі (2,5-3 год)
2. Тісто:
Ретельно вимісити і залишити бродити на 1-1,5 год при t 30*.
Ретельно вимісити і залишити бродити на 1-1,5 год при t 30*.
3. Розкласти тісто у змащені форми. Розрівняти і розгладити мокрою рукою.
Затягнути пакетами. Залишити підходити до країв форм.
Затягнути пакетами. Залишити підходити до країв форм.
4. Випікати: 15 хв. при 250, 22 хв. при 200, 45 хв. при 160. Вийняти з форми на грати. Розрізати на наступний день.