Хліб із зеленої гречки і кіноа без дріжджів і без борошна

Домашній хліб із зеленої гречки і кіноа без дріжджів і без борошна простий рецепт.

Інгредієнти

Зелена гречка 250 г
Кіноа 150г.
Вода ~ 200 мл
Псиллиум 1 ст. л.
Сіль 1,5 ч. л. (у автора гімалайська рожева)
Оцет 1 ч. л.
Сода 1 ч. л.
Насіння кунжуту, лляні, соняшникове насіння 15/15/30 г або по вашому смаку
За бажанням коріандр 1 ст. л.

Хліб із зеленої гречки і кіноа без дріжджів і без борошна покроковий рецепт

1. Зелену гречку і кіноа вранці промила і замочила на цілий день. ⠀ Можна і менше замочувати – від 3 годин. ⠀ Схема така: вранці замочили – ввечері подрібнили і поставили на ферментацію – вранці печемо ☀️. ⠀ Ввечері промила і подрібнила в блендері до стану густої сметани, підливаючи потроху воду, щоб блендер міг впоратися з навантаженням у мене пішло трохи менше 200 мл (можна не домагатися сильної однорідності, невеликі зернові допустимі вкраплення). ⠀ ⠀
2. Перелила цю масу в скляну миску і залишила на ферментацію до ранку в теплом, темному місці, потрібно щоб тісто піднялося в 1,5 – 2 рази. ⠀ У мене пішло 15 годин. Чим вище t в приміщенні, тим швидше підніметься. Необхідно взяти миску з великим обсягом, щоб було місце для вистоювання тіста. Трохи кислуватий запах припустимо. ⠀ ⠀ Далі додала в тісто псиллиум, сіль, соду, оцет, насіння, коріандр. ⠀ ⠀
3. Акуратно перемішала і перелила у форму застелену пергаментом. Можна спробувати силіконову або будь-яку іншу, змащену маслом. Прикрасила насінням. ⠀ Залишила майбутній хлібець піднятися протягом 40 хв. За цей час розігріла духовку до 180°. ⠀ ⠀
4. Випікала хліб до сухої зубочистки 1 година 20 хв. Орієнтуйтеся на вашу духовку. ⠀ Через хвилин 40 витягла з форми, отлепила пергамент з боків і решту часу дожаривала на деку без форми ⠀ ⠀ Як раз вийшла рум’яна і хрустка скоринка. А на розрізі казковий м’якуш і невелика пористость.