Кутя з пшениці на різдво

Як смачно зробити Кутя з пшениці на різдво простий покроковий рецепт в домашніх умовах швидко. Різдво у мене асоціюється з поїздкою до бабусі у село, де 12 пісних страв, де колядки і цукерки на наступний день, а ще це рожеві щічки від морозу і така смачна кутя з маком і родзинками!

Інгредієнти

пшениця – 2 склянки
мак – 100 г
волоські горіхи – 100 г
ізюм – 100 г
мед – 2-3 ст. л

🍐Для компоту:
сухофрукти (сушені яблука і груші) – 200 г
чорнослив – 150 г
цукор – 2 ст. л
мед – 1 ст. л

Кутя з пшениці на різдво покроковий рецепт

1. Пшеницю перед приготуванням краще замочити в холодній воді на ніч. Але якщо немає часу, зазвичай заливаю пшеницю на 1-2 години перед приготуванням. Далі залити новою чистою водою і зварити до готовності. Сьогодні у мене її приготування зайняло приблизно 40 хвилин 😉
2. Поки вариться пшениця, приготуємо інші інгредієнти. Мак заливаємо водою, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Знімаємо з вогню і накриваємо кришкою. Даємо маку настоятися 40-60 хвилин. Відкидаємо мак на сито, щоб стекла вода. Далі можна розтовкти мак в ступці або пропустити через бленлер. Я смолола мак кофемолке.
3. Родзинки заливаємо гарячою водою і залишаємо на 30 хвилин. Волоські горіхи поламати на шматочки і підсушити на сковороді. Готуємо узвар. Узвар це той же компот, але більш концентрований і яскравий за смаком. Сухофрукти і чорнослив залийте 1,5 л води, додайте сахар.
4. Варіть на повільному вогні після закипання 30 хвилин, після чого додайте мед, накрийте кришкою і дайте настоятися. У великій мисці з’єднайте приготовану пшеницю, додайте мак, горіхи, родзинки і перемішайте. Заправте кутю медом і залийте 2 склянками компоту. (додаємо компот за смаком, до потрібної консистенції)