Пиріг з курагою і сметаною

Як зробити смачний пиріг з курагою і сметаною рецепт в духовці. “Якщо хочеш їсти торти, одягай ширше шорти!”. Так сміється моя мама і повторює, коли готую вкусняшки.

Інгредієнти

Форма діаметром 18см

На тісто:
Борошно – 220 гр
Масло вершкове – 120 гр
Сметана – 120 гр
Сіль – щіпка
Сода – 1 год.л.
Ванільний цукор – 1 ч. л. або щіпка ваніліну

НАЧИНКА:
Курага – 150 гр
Цукор – 30г (можна більше, менше або без цукру)
Ванільний цукор – 1 ч. л. або щіпка ваніліну
Вершків будь-якої жирності або молоко – 10-50 гр (за смаком і орієнтуйтеся на консистенцію, вона повинна залишитися щільною і не литися!)

Пиріг з курагою і сметаною покроковий рецепт

1. Сметана + сода перемішати і додати ванільний цукор. У борошно натерти на тертці холодне вершкове масло. Додати сметану, сіль і швидко замісити тісто. Прибрати під плівку, в холодильник на 15 хвилин. Курагу промити, обдати окропом і залишити в ньому на 15 хвилин (цей пункт краще зробити заздалегідь перед готуванням).
2. Злити воду, дрібно нарізати, додати цукор і перемішати. На цьому етапі можна влити вершки збити блендером до однорідності. Або залиште начинку просто курага + цукор без додавання вершків. Але на вершках вона виходить дивовижно нежной.
3. Тісто розділити на частини 2/3 і 1/3. 1/3 прибрати в сторону, 2/3 розкачати в круглий або прямокутний пласт, якщо у вас немає форми для запікання. Якщо форма є – викласти 2/3 тіста у форму, сформувати бортики, щоб можна було викласти начинку.
4. Укласти начинку рівномірно по поверхні, розкачати 1/3 тіста і накрити зверху пиріг, защипить краю-бортики. Зробити виделкою приколи по всій площі, змастити сумішшю яйця+1ч.л.цукру+молоко. Заздалегідь розігріти духовку до 200°С і запікати пиріг орієнтовно 30 хвилин. Приємного аппетита.