Різдвяний штоллен дріжджовий на Новий Рік

Як смачно зробити Різдвяний штоллен дріжджовий на Новий Рік простий покроковий рецепт в домашніх умовах швидко. Штоллени. За традицією їх їдять на Різдво. Але встояти перед ними і дочекатися потрібної дати складно😁. Поки фотографувала і знімала відео, я одна злопала майже половину штоллен🤭.⠀ ⠀
Вважається, що довгаста форма і білосніжна від цукрової пудри поверхню штоллен символізують сповитого новонародженого немовляти Христа.⠀ ⠀ Батьківщина штоллен – Дрезден, там його печуть до Різдва з 1474 року.⠀ ⠀ За багатовікову історію штоллен у світі з’явилася величезна кількість варіантів його приготування.⠀ ⠀
Класичний штоллен печуть з дріжджового тіста з сухофруктами.⠀ ⠀ Я печу сирні штоллени, без додавання дріжджів.⠀ ⠀ В’ялена журавлина, вишня, домашні цукати з лимонних і апельсинових скоринок, горіхи, родзинки, курага, кориця, імбир додають штоллену характерний для різдвяної випічки аромат і смак.⠀ ⠀
Раджу перед випічкою замочити сухофрукти в алкоголі.⠀ ⠀ Після випічки обов’язково змастіть штоллени вершковим маслом, а зверху щедро посипте цукровою пудрою. В результаті отримаєте дуже смачну цукрову корочку.
Як і інша різдвяна випічка, штоллен прекрасно зберігається в прохолодному місці, легко перевозиться і прекрасно переносить заморозку.⠀ ⠀ І, чим довше лежить штоллен, тим яскравіше стає його смак.⠀
Коли я казала чоловікові, що цей рік був жахливий, він сказав мені подивитися, що конкретно у мене сталося в житті і тоді робити висновки. А знаєте, цей рік приніс мені багато НОВОГО ДОСВІДУ. Перша іпотека, перший хейт, моя перша книга без випічки, перший балет, перші гори, бездітний відпустку, перша лікарня, танці на сцені, нові друзі, перша улюблена ялинка і блокування блогу.
Спробуйте подивитися на цей рік з точки зору досвіду, який він вам приніс💫. Що сталося вперше? Згадуйте навіть маленькі події.
З останнього – перший дріжджовий штоллен. Прекрасний, скажу я вам. Спекла, через пару днів з’їмо)

Інгредієнти

Тісто:
250 г борошно пшеничне
50 мл вода (30С)
1 ч. л. сіль
60 г цукор
170 г масло вершкове (розм’якшене)
45 г мигдаль колотий
300 г ізюм темний
40 г цукати апельсинові
25 г цукати лимонні
1 г гвоздика мелена
1 г кориці мелена
1 г мускатний горіх мелений

▶ Для опари
22 м (2 уп.) швидкодіючі дріжджі
250 г борошно пшеничне
125 мл (або 150 мл) вода

▶ Для посипання:
100 г розтопленого вершкового масла
Цукрова пудра

Різдвяний штоллен дріжджовий на Новий Рік покроковий рецепт

1. Для опари – борошно змішайте з дріжджами, додати теплу воду (30°С) і замісити опару. Це буде дуже туге тісто! Так і повинно бути. Дайте опарі піднятися в теплому місці 30 хв. На час бродіння опари замочіть родзинки в окропі. Злийте воду, обсушити. У ємність з піднесеною опарою додайте борошно, воду (30°С), розм’якшене вершкове масло, цукор, соль.

2. Масло додайте в три заходи, поступово, продовжуючи заміс тіста. Готове тісто не повинно липнути до рук. Миску змастіть вершковим маслом, перекладіть тісто, накрийте плівкою і приберіть на расстойку на 2 години. При цьому зробіть 1-2 обминки за час брожения.

3. Родзинки, цукати, горіхи і прянощі уповільнюють і ускладнюють заміс – їх краще додавати, коли тісто майже готове. Подпылите стіл борошном, покладіть тісто на стіл і поступово вмешивайте обсушенный родзинки, цукати, мигдаль і прянощі. Вимішуйте тісто до рівномірного розподілу. Тісто виходить досить важкий, щоб його вимісити, доведеться докласти усилия.

4. Поділіть тісто на 2 частини і сформуйте штоллени. Перекладіть заготовки на деко, застелене пергаментом, і залиште тісто на бродіння в теплому місці приблизно на 60 хв. Випікайте штоллени в розігрітій до 170 С духовці 30-35 мин.

5. Відразу після випічки змастіть гарячий штоллен розтопленим вершковим маслом і посипте цукровою пудрою. Коли масло застигне, на поверхні утворюється «корочка» з цукру, яка дозволить цукровій пудрі добре держаться.

Відео рецепт 👇