Російська пиріг кулеб’яка з капустою і яйцем в духовці простий рецепт.
Інгредієнти
Тісто
– молоко 1 стакан 200 мл
– цукор 1,5 ст. ложки
– живі дріжджі 30 гр.
– сіль 1 ч. ложка без гірки
– яйця 2 шт. (тільки жовтки)
– борошно 380 гр.
– масло вершкове 100 гр.
Начинка
– капуста свіжа 700 гр.
– яйця 3 шт. + 3 яєчних білка
– масло рослинне 2 ст. ложки
– сіль, перець мелений за смаком
– копчена паприка 1/2 ч. ложки
– цибуля зелена 1 пучок 50 гр.
+ 1 яєчний жовток на мастило
Російська пиріг кулеб’яка з капустою і яйцем в духовці покроковий рецепт
1. Яйця варимо 7 хвилин, заливаємо холодною водою, чистимо, ріжемо кубиком. Капусту дрібно шаткуємо, додаємо сіль і спеції за смаком, тушкуємо на олії під кришкою на невеликому вогні близько 15-20 хвилин. Потім вливаємо яєчні білки, перемішуємо і готуємо без кришки до повного випаровування рідини. Цибуля измельчаем.
2. Готуємо опару для тіста: в теплому молоці розчиняємо цукор і дріжджі, перемішуємо, накриваємо, даємо постояти 20 хвилин. Якщо з дріжджами все ок, то за цей час підніметься пишна шапка піни 😋 в опару Додаємо жовтки, перемішуємо. Поступово всипаючи просіяне борошно, змішане з сіллю, замішуємо тісто. Як тільки вона збереться у грудку, додаємо м’яке масло і вимішуємо до тих пір, поки масло повністю не вбереться в тесто.
3. Накриваємо тісто і даємо йому піднятися протягом 1,5 годин. За цей час як раз начинка охолоне 😉 Готове тісто викладаємо на стіл, обминаємо, формуючи колобок. Розкачуємо витягнутий пласт товщиною 1 див Переносимо на деко. (З цієї кількості продуктів виходить величезна кулеб’яка, на цілий деко. Для зручності можна робити дві невеликі 🙂)
4. Надрізаємо краї тіста, як показано на фото. В центр викладаємо начинку. Спочатку яйця, на них цибулю і нарешті капусту. Тісто з кінців піднімаємо, защипуємо, щоб начинка не висипалася. Сплітаємо поперемінно надрізані краю, щоб вийшов “колосок”. Накриваємо, даємо расстойку 20 минут.
5. Змащуємо жовтком і випікаємо в заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці 30 хвилин. ☝️ Перші 15 хвилин я пекла в режимі верх+низ, потім вимкнула верхній нагрів, щоб верх пирога не подгорел.
6. Готову кулеб’яку накриваємо лляним рушником до подачі. Подавати прийнято гарячій, але і в холодному вигляді дуже смачно ☺️