Цільнозерновий хліб на дріжджах в духовці

Як смачно зробити Цільнозерновий хліб на дріжджах в духовці простий покроковий рецепт в домашніх умовах швидко.

Інгредієнти

– вода 300 мл
– борошно пшеничне цільнозернові 430 гр.
– дріжджі пресовані 20 гр.
– сіль 1 ч. ложка з невеликою гіркою
– олія 40 мл (у мене суміш соєвого та соняшникового)
– насіння, насіння будь-1/2 склянки

Цільнозерновий хліб на дріжджах в духовці покроковий рецепт

1. У теплій воді розчиняємо дріжджі, сіль, олія. У кілька прийомів всипаємо борошно, перемішуємо лопаткою. Всипаємо насіння (у мене вже готова суміш). Для замішування тіста я в цей раз скористалася кухонним комбайном. Можна замішувати вручну. Тісто виходить пухке, трохи липне – це особливість цільнозерновий борошна. Накриваємо тісто плівкою, рушником і ставимо підніматися в тепло на 1 годину 20 минут.

2. Перекладаємо тісто на присипані борошном стіл. Ділимо на дві рівні частини. З кожної частини формуємо батон: Розплющуємо руками в пласт товщиною 1 см, скачуємо в рол, переносимо на деко швом вниз. Уздовж всього батона гострим ножем робимо розріз завглибшки 1 див. Накриваємо плівкою, даємо расстойку 20 хвилин. На низ духовки ставимо деко з водою. Нагріваємо духовку до 220 градусов.

3. Підійшов хліб змащуємо водою – для хрусткої скоринки. Ставимо випікатися на режим верх+низ спочатку на 15 хвилин. Потім деко з водою прибираємо (обережно гарячий пар!), знижуємо температуру до 180 градусів і печемо хліб ще 15 хвилин. Готовий хліб повинен трохи зарум’яниться зверху і знизу. Остуджуємо його на решетке.