Вялені томати з винним оцтом, оливковою олією і часником

В’ялені томати з винним оцтом, оливковою олією і часником простий рецепт на зиму. Одна з найулюбленіших моїх консервацій, такі томати можна додавати куди завгодно, в салати, брускетти, омлети, в начинку для других страв (рулети, фарширована грудка і тд), все залежить від вашої фантазії.
І зараз саме час приготувати такі томати, так як сезон у розпалі. Якщо є у вас дегидратор, звичайно готувати краще в ньому, але і в духовці виходить не гірше. Саме в духовці я і готую.

Інгредієнти

Помідори (краще сорт «Сливка»), вони більш м’ясисті – 2.5 кг
Сіль – 15 г
Цукор – 15 г
Сухий базилік – 1 год л
Винний оцет – 200 мл (можна замінити на яблучний оцет)
Вода – 800 мл
Оливкова олія – 200 мл
Часник – 5 зубчиків
сухі Італійські трави – 1 год л

В’ялені томати з винним оцтом, оливковою олією і часником покроковий рецепт

1. Помідори вимити і розрізати навпіл. Вийняти насіння з допомогою ложки (багато їх залишають, але мені подобається без них, до того ж так помідори сушаться швидше). Розкласти подрібнені помідори на деко, присипати сіллю, цукром і базиліком. Відправити в розігріту духовку на 5 годин при температурі 95-100°.

2. Дві години я в’ялив на режимі верх/низ, потім на дві години включив конвекцію. Готовність помідорів перевіряється на дотик, якщо палець при натисканні залишається сухим, значить помідори готові. Можна дрібні плоди прибрати, а великі залишити довялиться.

3. Змішати воду з винним оцтом, поставити на вогонь, довести до готовності, засипати підготовлені томати і проварити рівно 2 хвилини. Це дозволить зберегти вашу заготівлю всю зиму, а якщо дрібні плоди сильно засушились, то вони пом’якшаться. Викласти проварені томати на решітку і залишити на ніч для высыхания.

4. Помідори готові, залишилося лише залити оливковою олією. У стерилизованнную банку влити трохи олії, додати італійських трав і кілька часточок часнику, закласти частину в’ялених томатів, влити ще масло, і так продовжувати, поки не закінчаться всі підготовлені помідори. Зберігати в сухому місці при кімнатній температуре.

Відео рецепт 👇