Ягідний пиріг з тіста філо

Це найпростіший ягідний пиріг з тіста філо, навіть трохи соромно писати рецепт. Але мені хочеться, щоб на нього зважилися навіть ті, у кого сіпається око і опускаються руки від слова “тісто філо”. ⠀ Насправді більшого польоту фантазії, ніж при роботі з цим тестом, важко уявити. Його можна згортати трубочкою на грецький манер, робити з нього пахлаву, смачні закусочні пиріжки і, само собою, пироги у всіх варіаціях… Пам’ятаєте мій літній хіт зі спаржею? ⠀ Так от, якщо у вас в морозилці ховається 400 грам ягід, а в холодильнику сумує яблуко, значить треба збігати за тестом філо і через пів години у вас буде шикарний, майже літній пиріг! ⠀ Для змащування я використовую масло виноградної кісточки, але можна взяти розтоплене вершкове, дхі. ⠀ ⠀

Інгредієнти

400 гр заморожених ягід (у мене малина і ожина)
1 велике яблуко
2 ст л крохмалю (кукурудзяний або тапиоковый)
100 гр цукру (бажано нерафінованої тростинного)
8-10 аркушів філо
50 гр масла для змащування листів

Ягідний пиріг з тіста філо покроковий рецепт

1. Ягоди розминаю з цукром виделкою, не усердствую, нехай будуть шматочки. Яблуко натираю на дрібній тертці, а крохмаль розводжу столовою ложкою води і змішую з ягідним пюре. Начинка готова! ⠀ Тісто розморожую, витягаю з упаковки і прикриваю вологим рушником, щоб воно не висихало поки з ним работаю.
2. Беру по одному листу тіста і вкладаю у форму, промазуючи кожен лист маслом. Дно буде складатися з 6-7 аркушів. Потім в центр викладаю начинку, а зверху 2-3 промазанных листа вкладаю у формі квіточки, подивіться відео у вічних сторіс☝️ ⠀ Випікаємо 40 хвилин при 180 градусах.
3. Стежте, щоб не згоріло, але зазолотилось. ⠀ А тепер самий складний момент, дати йому охолонути, інакше ягоди будуть рідкими. Але нам це не завадило, “Гарячі ягоди смачніше” сказав хтось з набитим ротом🙈