Альпійський Хліб з морквою

Як зробити Альпійський Хліб з морквою простий рецепт в духовці.

Інгредієнти

Час приготування: 5-5,5 годин
Складність: 3 з 10
Заміс: ручний

Інгредієнти на 1 виріб масою 685 р

Заварка:
Борошно житнє обдирне – 45 р
Солод житній – 12 р
Пластівці картопляні – 18 р
Вода (100 °С) – 150 г

Додаткові інгредієнти:
Насіння соняшника смажені – 60 г
Моркву суха – 15 р
Вода холодна – 75 г

Тісто:
«Саф-Момент», дріжджі швидкодіючі– 6 р
Борошно пшеничне в/с або «Екстра» – 180 р
Борошно житнє обдирне – 45 р
Сіль – 6 г
Цукор – 25 г
Вода (28-30 °С) – 50-80 г

Альпійський Хліб з морквою покроковий рецепт

1. За 12 годин приготуйте заварку: змішайте житнє борошно, солод і картопляні пластівці; перемішайте все віночком. Залийте сухі інгредієнти окропом і ретельно перемішайте. Накрийте харчової плівкою і дайте настоятися протягом 12 годин. Також за 12 годин підготуйте дод. інгредієнти: насіння соняшнику обсмажте в духовці при 150 °С протягом 10 хвилин. Остудіть. Моркву натріть на тертці і обсушіть в духовці. Насіння соняшнику і суху моркву залийте холодною водою. Накрийте харчової плівкою і дайте настоятися протягом 12 годин. Приготуємо тісто: додайте дріжджі в борошно, перемешайте.

2. В теплу воду додайте заварку і перемішайте. Дайте заварці трохи розчинитися у воді, так буде легше замішувати тісто. Об’єднайте сухі компоненти і рідкі. Додайте підготовлені насіння соняшнику і моркву. Замісіть тісто. Воно повинно вийти в’язким, липким і неоднорідним. Накрийте ємність рушником і залиште на 30 хвилин в теплому місці. Через 30 хвилин зробіть обминку, не виймаючи тесту з ємності, просто змішавши його рукою або шкребком. Легким рухом заведіть руки під край тіста і підтягніть його до центру, як би складаючи. Зробіть так близько 25 раз.

3. Якщо тісто дуже липке, змастіть руку рослинним маслом або водою. Накрийте тісто рушником і поставте в тепле місце на півгодини. Всього вам буде потрібно 2 обминки. Загальний час бродіння – 1 годину. Формуємо «кільце»: робочу поверхню рясно посипте житнім борошном, викладіть на неї готове до формування тісто. Злегка натискаючи, акуратно розкочуйте його в джгут довжиною в 2 ваших ліктя. Слідкуйте за тим, щоб тісто не прилипало до столу. При необхідності допомагайте собі скребком.
4. Поверніть одержаний джгут в кільце. Один кінець джгута (завдовжки близько 7 см) розплющить, змочіть водою і з’єднайте кільце. Сформований хліб перенесіть на лист пергаменту для остаточної розстойки. Зверніть увагу: після формування отвір у центрі повинно бути великим, оскільки за час расстойки хліб збільшиться в розмірі, і отвір зменшиться. Накрийте заготівлю рушником або харчовою плівкою і залиште на бродіння при кімнатній температурі на 30-60 минут.

5. За допомогою сита присипте поверхню хліба житнього борошном. Ножем зробіть кілька глибоких надрізів на поверхні. За 1-2 години до передбачуваної випічки помістіть пекарський камінь в духовку і розігрійте її до 275 °С. Підготуйте металеву ємність, яку можна було б накрити хліб в духовці. Перекладіть пергаментний аркуш з хлібом з лопатки на камінь. Накрийте хліб металевим ковпаком. Випікайте хліб під кришкою 10 хвилин при температурі 275 °С і 20 хвилин без кришки при 180 °С. Перекладіть остигати на решетку.