Башкирский Учпочмак на кефірі з тіста без дріжджів

БАШКИРСЬКА УЧПОЧМАК – це трикутний пиріжок з багатою історією і справжній повноцінний обід. У сучасному рецепті для начинки використовують м’ясо або картопля, тісто роблять листковим або дріжджовим. Як зробити Башкирська Учпочмак на кефірі з тіста без дріжджів в духовці рецепт простий. Але, звичайно, у кожної господині свій секретний рецепт☺️ Я приготувала тісто на кефірі. Воно виходить дуже ніжним, а начинка соковита і ароматна. За традицією учпочмаки подають з гарячим бульйоном: можна використовувати як м’ясну, так і воду з шматочком вершкового масла. Це блюдо – справжня гордість Башкирії!

Інгредієнти

тісто на учпочмак:
200 мл кефіру
70г сметани
60г топленого вершкового масла
1 чл цукру
1 чл солі
450-500 г борошна
0,5 г соди погасити 1чл лимонного соку

начинка на учпочмак:
400 г яловичини
300г картоплю
100г цибуля
сіль/перець

заправка і мастило:
30 мл рослинного масла
30г вершкового масла
1 яйце (або 1 жовток + 1стл молока)
можна додати кунжут

Башкирский Учпочмак на кефірі з тіста без дріжджів покроковий рецепт

1. Для начинки ріжемо кубиками картоплю, цибулю і м’ясо. Змішуємо в мисці, солимо і перчимо. Залишаємо хвилин на 20-30. Змішуємо борошно, сіль і цукор. Додаємо кефір, сметану, масло і соду з лимонним соком в центр борошняної суміші. Для еластичного тіста спочатку беремо 400г борошна і поступово додаємо ще, при необходимости.

2. Готове тісто залишаємо в пакеті на 30 хвилин в кімнатній температурі. Ділимо тісто на 13-15 частин. Формуємо коло. У центр кладемо 1-1,5 стл начинки. Ліпимо трикутники з дірочкою в центре.

3. Змащуємо яйцем. Випікаємо в розігрітій до 180С духовці 30 хвилин. В кожен отвір 2-3грамма вершкового масла, запікаємо 20 хвилин. Гарячі змащуємо за допомогою пензля рослинним маслом. Приємного аппетита.

Відео рецепт 👇