Домашня пахлава з тіста філо з волоськими горіхами і медом

Як зробити ліниву домашню пахлаву з тіста філо з волоськими горіхами і медом рецепт. Коли то дуже давно, цілих 15 років тому (жах, здається, що тільки вчора було) я з компанією друзів ходив на яхті між грецькими островами в Іонічному морі. І ось як то вранці в бухті на Ітаці зранку зайшов у маленьку кав’ярню випити кави. Там готують дуже міцну чорну каву і до нього подають склянку крижаної води. Так ось на вітрині лежав ну ДУУУЖЕ багатий набір солодощів.
Я б назвав це різновидами пахлави. Були там класичного виду – ну знаєте, такі ромбики, були рулетики, були навіть у вигляді гнізд і з найтонших ниток тесту. Красиво коротше. Не втримався, купив півтора десятка. По парочці кожного виду. волоські горіхи треба підсмажити на сковороді Це було жахливо солодко. Я не зміг з’їсти навіть половинку однієї – було повне враження, що отримав від цукру опік слизових. В результаті приніс все на яхту. Спільно доїдали це ще кілька днів. Так от згадалося, захотілося пахлави, але вже не настільки дико солодкої і я вирішив її приготувати.

Інгредієнти

Горіхи – 400г
Мед – 100г
Кардамон – 2г
Масло вершкове – 60г
Тісто філо – 150г
Цукор – 100г
Кориця – 5г
Вода – 50-100мл
Яйце – 1 шт

Домашня пахлава з тіста філо з волоськими горіхами і медом покроковий рецепт

1. По дуже сильно спрощеним варіантом, тому що возиться з витяжним тестом не хочеться – Для цього купив в магазині готове тісто філо. У нас в околицях є кілька мережевих супермаркетах, і тільки в одному з них воно є практично завжди, в інших періодично з’являється ароматизувати начинку буду кардамоном – його треба розбити в ступці лушпиння я видаляю, а серцевину розтираю в пил.

Горіхи можна прокатати качалкою, можна через м’ясорубку пропустити а можна в измельчителе пробити – кому як зручніше мені зручніше в измельчителе. Збирати пахлаву з готового тіста філо набагато простіше, ніж з саморобного витяжного. Втім я показував на каналі витяжний – цілих три штруделя з різними начинками.

2. Залишив до горіхів треба додати цукру, кориці і кардамона Так, частина горіхів я відклав для прикраси тепер збірка. У форму папір для випічки дивіться яке тонке – як цигарковий папір! на дно покладу кілька листів тіста, змащуючи кожен розм’якшеним вершковим маслом Кілька аркушів, тому що воно занадто тонка.

Тепер шар начинки Якщо робити з саморобного витяжного тіста, то можна чергувати шари – горіхи/тісто/горіхи/тісто, але у випадку з готовим через його тонкощі, мені зручніше робити лише один шар начинки До того ж в класичну пахлаву кладуть НАБАГАТО більше цукру, і набагато більше меда.

3. Від чого всі верстви чудово склеюються. Мені така надмірна як мені здається солодкість не подобається, і якщо робити багатошарову начинку, то при поїданні пахлава розбирається на шари тому я готую так. Я ж казав, що у мене спрощений варіант. Для ледарів.

Зверху кладу так само кілька листів тіста, змащуючи кожен маслом Але самий верхній смажу не маслом, я жовтком Тепер потрібен дуже гострий ніж і трохи терпіння Випікаю в попередньо розігрітій духовці верхній нижній нагрів, 200 градусов.

4. Час випічки залежить від духовки, але в моєму випадку це буде приблизно 12-15 хвилин мені поки треба мед з невеликою кількістю води розвести Зараз напевно почнеться вакханалія про те, що мед гріти не можна….

ПО перше НЕМАЄ КЛІНІЧНИХ досліджень, що підтверджують корисність меду. Всі ці розмови – на рівні моя бабуся завжди так вважала. Відповідно до ідеї про те, що якщо мед нагріти, то він втратить свою корисність – бредятина.

5. Якщо корисності немає в нагрітому, то й втрачати нічого. другий міф, про те, що в нагрітому меді виділяється Оксиметилфурфурол – замість тупий писанини прямо зараз наберіть в гуглі запит типу “чому мед гріти не можна” – мільйон статей роз’яснює цю дурість.

про оксиметилфурфулол в тому числі. Так що грійте і не партеся! пахлава майже готова, треба змастити медом Залишу в духовці ще на кілька хвилин, потім треба вийняти і остудити. Чекаємо!