Картопляний гратен з сиром і вершками в духовці класичний

Картопляний гратен з сиром і вершками в духовці класичний простий рецепт домашній. «Комфортна їжа» на французький манер!) * це не зовсім оригінальна, але від цього не менш смачна версія.

Інгредієнти

– 6-7 середніх картоплин
– 1 цибулина, 2 зубчики часнику
– 550-600 мл вершків
– 115 гр сиру
– Сіль (приблизно 1 год л), перець, дрібка мускатного горіха
– Ол масло для смаження (2 ст л), шматочок вершкового масла

Картопляний гратен з сиром і вершками в духовці класичний покроковий рецепт

1. Картоплю і цибулю тонко нарізаємо – чим тонше, тим краще. Нарізану картоплю залишаємо у воді, поки підготуємо все інше. У глибокій сковороді обсмажуємо цибулю і часник 3-4 хвилини, потім вливаємо теплі вершки (це важливо, щоб вони не згорнулися!).

2. Додаємо сіль – приблизно 1 год л з невеликою гіркою. Обсушуємо рушником картоплю та отруюємо в соус, готуємо близько 8-10 хв на середньому вогні, наприкінці додаємо дрібку мускатного горіха для аромату. Натираємо сыр.

3. Велику жароміцну форму змащуємо олією, викладаємо половину картоплі з соусом, посипаємо частиною сиру, потім знову картоплю і знову сир. Раджу ще приправити свіжомеленим перцем.

4. Випікаємо 25-30 хв при 190C до красивої скориночки. Картопля точно буде готовий, тому що ми його спочатку варили у вершковому соусі). Обов’язково даємо охолонути 10-15 минут.

Відео рецепт 👇