Як зробити Класичний штоллен різдвяний рецепт в духовці. Ось і настав грудень, а значить пора на всю готуватися до свята😏 (ньому. Stollen або на ньому. Christstollen) — традиційна німецька різдвяна випічка. Він має цікаву особливість. Штоллен готується за 2-3 тижні до різдва і все це час витримується в холодному місці. Дотримуватися цю традицію чи ні-справа ваша).
Інгредієнти
(на 4 великих штоллен)
Начинка:
– суміш сухофруктів і цукат ( у мене родзинки, чорнослив, журавлина, 2 види цукатів) 400 гр. Так само можна додати будь-які горіхи.
– сік і цедра 1 апельсина,
– ром або коньяк 100 мл
Опара:
– дріжджі 15 гр.,
– цукор 1 ст. ложка,
– борошно пшеничне высш. сорт 150 гр.,
– молоко тепле 180 мл
Тісто:
– опара
– цукор 60 гр.,
– сіль щіпка,
– масло кімнатної температури 250 гр.,
– борошно пшеничне высш. сорт 400-450 гр.,
– яйце куряче-1шт+жовток,
– спеції на ваш смак ( у мене 2 ч. ложки кориця, імбир 1 ч. ложка і по 0.5 ч. ложки гвоздики і мускатного горіха).
+
– розтоплене вершкове масло 50 гр.,
– цукрова пудра 100 гр.
Класичний штоллен різдвяний покроковий рецепт
1. Сухофрукти промити. Потім нарізати разом з цукатами щоб все було приблизно розміром з ізюм. Перекладаємо суміш у контейнер з кришкою, заливаємо ромом, додаємо сік апельсина і його цедру. Щільно закриваємо кришкою і прибираємо в холодильник на 12 год., краще добу. Коли начинка готова, приступаємо до опаре.
2. Змішуємо всі інгредієнти і залишаємо в теплому місці на 40 хв. Після підходу опари замішуємо основне тісто. Вершкове масло вводимо в кінці! І добре вимішуємо. Залишаємо підніматися на 1 ч. Потім обминаємо і залишаємо ще хвилин на 40. Тепер вмішуємо начинку, за рахунок вологи тісто стане більш липким, на цьому етапі можна додати трохи муки.
3. Формуємо штоллени. Залишаємо піднятися поки духовка прогрівається. Випікаємо при 180 °С 30 – 60 хв. Коли штоллени дещо охололи, добре обмазуємо їх маслом і обсипаємо з усіх боків цукровою пудрою. Якщо вирішили їх традиційно витримувати то загортаємо їх в пергамент, потім у фольгу і ставимо в холодильник.