Різдвяний сирний штоллен

Готуємо смачний Чудовий різдвяний сирний штоллен рецепт простий!

Інгредієнти

на 2 штоллен:

1.Яйце – 2 шт. (кімнатної температури)
2.Цукор – 150 гр.
3.Сіль – 1/4 ч. л.
4.Ванільний цукор – 1 пакетик
5.Вершкове масло м’яке – 125 гр.
6.Сир (сухий) або Рікотта – 250 гр. (кімнатної температури)
7.Борошно – 500 гр.
8.Суміш спецій – кориця, кардамон, гвоздика, мускатний горіх – 1 ч. л.(опція)
9.Розпушувач – 1 ч. л.
10.Лимон – 1 середній (сік і цедра)
11.Горіхи за вашим вибором (крім арахісу) – 100 гр. (крупно порубати)
12.Сухофрукти (родзинки, журавлина, курага, сушена вишня тощо) – 150 гр.
13.Цукати 100 гр.
14.Марципан – 150 гр.
15.Масло вершкове розтоплене – 60-80 гр.
16.Цукрова пудра – 6-7 ст. л.

Різдвяний сирний штоллен покроковий рецепт

1. Сухофрукти та цукати замочити в алкоголі мінімум на 2 години (коньяк, бренді, ром – 100 мл), можна замінити на апельсиновий сік. Злити рідину і обсушити. У мисці збити віночком яйця, цукор, сіль і ванільний цукор. Додати вершкове масло і сир або риккоту, розмішати до однорідної маси. Всипати просіяне борошно з розпушувачем і спеціями. Замісити тісто. Додати горіхи, цукати, сухофрукти, цедру і сік. Ще раз вимісити тісто, щоб всі компоненти перемешались.

2. Скачати тісто в кулю, покласти в пакет і прибрати в холодильник на 30 хвилин. Робочу поверхню присипати борошном. •Тісто розділити на 2 частини. Розкачати кожну частину в овал довжиною 20 див і товщиною 2,5-3 див. Розкачати марципан на довжину тесту ( або нарізати шматочками).Поділити тісто «на око» на 3 частини.На 1/3 покласти марципан, закрити його тестом.
3. Потім меншу частину накрити рештою тестом, зробити виїмку ребром долоні. Перекласти штоллен на деко застелений папером для випічки. Щоб виріб не втратило форму і не розтеклося при випічці потрібно зробити рамку з фольги. Духовку розігріти до 170 °C. Випікати штоллени 1 годину. Дістати з духовки, наколоти поверхню штоллен зубочисткою і відразу рясно змастити розтопленим маслом з усіх сторон.

4. Присипати через сито цукровою пудрою. Повністю остудити. Остиглі штоллени загорнути в пергамент,потім у фольгу. Якщо нетерпится, то можна спробувати штоллен вже на наступний день. Смачних і щасливих свят!