Пісочний пиріг з абрикосами простий рецепт в духовці. Тісто готується швидко, зберігається в холодильнику до 72 годин, в морозилці герметично упакованим до 2 місяців. Ще трохи міркувань на тему пісочки. Теорія, яка не менш важлива, ніж хороший рецепт.
⠀
Пісочне тісто одне з найпоширеніших і часто використовуваних. У нього є незаперечні переваги:
1. Легко робити. Будь-який з варіантів робиться швидко і без зусиль.
2. Добре зберігається, до 72 год в холодильнику при +2+4⁰С і в стандартній морозилці при -18⁰С 2-3 місяці в герметичній упаковці.
3. Смачна сама по собі і при цьому нейтральне. Будь-ароматична добавка робить його оригінальним і з одного рецепту можна зробити багато варіантів, використовуючи горіхову борошно і горіхи, прянощі, цедру і інші наповнювачі. Печиво з базового пісочного тіста можна доповнювати будь-якою начинкою і обробкою, отримуючи з одного замісу тіста кілька різних видів.
4. Варіантів виробів багато і вони дуже різні. Основи для тарти, пирогів, фланов. Печива різної форми і виду. Пісочні торти і тістечка.
⠀
В основному, для приготування пісочного тіста використовується вершкове масло 82,5% жирності. Для масла важлива термостійкість, як і при приготуванні слойки, кексів. Нагадую, що термостійкість – це показник, що характеризує здатність масла зберігати форму (не деформуватися під впливом власної маси) при температурі (30±1)°С. Від термостійкості буде залежати наскільки зручно працювати з напівфабрикатом при формуванні, як будуть переноситися вирубані заготовки печива, як буде формуватися печиво пісочно-відсадне і т. д.
⠀
Пливе масло може запросто мати 82,5% жирності і не мати рослинних жирів у складі. Просто у нього недостатня термостійкість. На цей параметр масла впливають якість вихідної сировини та параметри технологічного процесу. Кристалічна решітка жиру формується за певних умов у процесі виготовлення масла. Від цього і буде залежати як масло себе поведе без холодильника.
⠀
Пісочне тісто одне з найпоширеніших і часто використовуваних. У нього є незаперечні переваги:
1. Легко робити. Будь-який з варіантів робиться швидко і без зусиль.
2. Добре зберігається, до 72 год в холодильнику при +2+4⁰С і в стандартній морозилці при -18⁰С 2-3 місяці в герметичній упаковці.
3. Смачна сама по собі і при цьому нейтральне. Будь-ароматична добавка робить його оригінальним і з одного рецепту можна зробити багато варіантів, використовуючи горіхову борошно і горіхи, прянощі, цедру і інші наповнювачі. Печиво з базового пісочного тіста можна доповнювати будь-якою начинкою і обробкою, отримуючи з одного замісу тіста кілька різних видів.
4. Варіантів виробів багато і вони дуже різні. Основи для тарти, пирогів, фланов. Печива різної форми і виду. Пісочні торти і тістечка.
⠀
В основному, для приготування пісочного тіста використовується вершкове масло 82,5% жирності. Для масла важлива термостійкість, як і при приготуванні слойки, кексів. Нагадую, що термостійкість – це показник, що характеризує здатність масла зберігати форму (не деформуватися під впливом власної маси) при температурі (30±1)°С. Від термостійкості буде залежати наскільки зручно працювати з напівфабрикатом при формуванні, як будуть переноситися вирубані заготовки печива, як буде формуватися печиво пісочно-відсадне і т. д.
⠀
Пливе масло може запросто мати 82,5% жирності і не мати рослинних жирів у складі. Просто у нього недостатня термостійкість. На цей параметр масла впливають якість вихідної сировини та параметри технологічного процесу. Кристалічна решітка жиру формується за певних умов у процесі виготовлення масла. Від цього і буде залежати як масло себе поведе без холодильника.
Інгредієнти
Тісто на 1 пиріг
Масло вершкове 82.5% – 203 р
Цукор – 6 г
Сіль – 6 г
Жовток – 11 р
Молоко 3,2% – 54 р
Борошно пшеничне в/с – 272 р
⠀
Разом: 552 р
Абрикоси
⠀
Всі продукти холодні.
Пісочний пиріг з абрикосами покроковий рецепт
1. Масло нарізати дрібним кубиком і прибрати в холодильник до використання. ⠀ Цукор, сіль і борошно змішати в чаші міксера. Додати туди масло і замісити тісто, яке буде схоже на пісок. ⠀ Додати молоко і жовток, змішати тільки до об’єднання. Температура тіста 20-22⁰С. ⠀ Готове тісто розкачати до товщини 1 см, загорнути в плівку, прибрати в холодильник до використання. Якщо хочете використовувати відразу, то дайте 30-60 хвилин відлежатися в холодильнику. ⠀
2. Для пирога тісто розкачати товщиною 6 мм Менше не рекомендую, буде складно взяти шматочок в руки. ⠀ Начинка: На середину розкатаного тісто тонким шаром насипати суміш мигдальної муки і цукру 1÷1. Якщо мигдальної муки немає, то суміш крохмалю і цукру. Ця “подушка” буде перешкоджати всмоктуванню вологи в тісто, і нижня частина не розмокне. Фото 2 в каруселі. ⠀
3. Абрикоси розкласти щільно один до одного, вони в процесі випічки усохнуть. Посипати зверху цукром і мигдалевими пелюстками. Фото 3 і 4 в каруселі. Краї тіста підвернути. Змащувати тісто нічим не треба, воно добре рум’яниться. ⠀ Випікати в заздалегідь розігрітій духовці при температурі 200-210⁰С до готовности.
4. Я орієнтувалася на колір тесту. Воно стало золотисто-коричневим. В електродуховці з конвекцією це зайняло 25 хвилин. Параметри випічки залежать від конкретної роботи духовки. В кінці я включила на пару хвилин гриль для колеровки абрикосів. ⠀ Як бачите, в рецепті немає жодних секретів і складнощів. Просто ще один варіант пісочного тіста в копилку.
5. Пиріг можна пекти з будь-якими ягодами і фруктами. ⠀ Рецепт знайшла у французького шефа Desty Brami. Він його використовував зовсім для іншого виробу. Я поки відпрацьовувала різні рецептури пісочки, зрозуміла, що це тісто відмінно підійде для пирога з фруктами.