Пиріг Куглоф дріжджовий різдвяний

Куглоф дріжджовий кекс, популярний в різдвяний і великодній період. Поширений в Німеччині, Австрії, Швейцарії і Франції. Пиріг Куглоф дріжджовий різдвяний простий рецепт в духовці.
Куглоф вважають традиційної австрійської випічкою, яка міцно увійшла в культуру Франції. Його вже навіть вважають національним Эльзасским десертом.
В різних країнах його називають по-різному: куглоф, кугельхоф, гугельхопф, бабовка, бабка. Куглоф являє собою рифлену корону з ніжним вершково-масляним ароматом і володіє абсолютно дивним ніжним і пористим м’якушем.

Інгредієнти

* 150 гр. цукру
* 3 яйця З
* 500 гр. просіяного борошна (з великим вмістом білка 12 гр. борошно Макфа або Нордік, наприклад).
* 11 гр. сухих швидкодіючих дріжджів (або 15 гр. свіжих дріжджів)
* 4 гр. солі
* ваніль (екстракт, паста або ванільний цукор)
* 200 мл. теплого молока
* 190 гр. вершкового масла кімнатної температури 82,2%
* 100 гр. родзинок

Пиріг Куглоф дріжджовий різдвяний покроковий рецепт

1. Яйця трохи збити з цукром до збільшення маси вдвічі. Змішати сухі інгредієнти (борошно, дріжджі, сіль). Молоко з маслом, нагріти до теплого стану. У нього ж додати ваніль. Якщо використовуєте свіжі дріжджі, то теж додаєте їх в молоко. Родзинки замочити в гарячій воді або в ароматному алкоголі (ром, коньяк).
2. Як тільки яйця добре об’єднаються з цукром, можна всипати сухі інгредієнти, підливати молоко і масло. Міксером насадкою весло добре вимісити тісто. Хвилин 15-20. Воно стане гладким, глянсовим і однорідним. Тісто не повинно бути круте, воно залишиться м’яким і злегка тягнеться. Родзинки обсушити і припудрити борошном. В тісто, всипати родзинки і смешать.
3. Форму для кексу рясно змастити вершковим маслом (на дно форми можна насипати мигдалевих пелюсток). Перекласти тісто рівномірно з усіх боків. Накрити рушником, змоченим гарячою водою і прибрати в тепле місце на 2 години. Можна поставити в духовку на мінімальній температурі 40-50 С.
4. Тісто підніметься і можна випікати в розігрітій до 190 С. духовці на режимі верх/низ без конвекції. Час випічки приблизно 30-40 хвилин, залежить від потужності вашої духовки. Готовність перевірити сухий шпажкою. На ній не повинно нічого оставаться.

5. Готовий кекс-паску можна просочити класичним цукровими сиропом (1:1 вода і цукор) і присипати цукровою пудрою або покрити улюбленої глазур’ю, як класичний паску.