Сільський житній хліб литовський

Як смачно зробити Сільський житній хліб литовський простий покроковий рецепт в домашніх умовах швидко. Багато цікавляться сільським житнім хлібом, тому викладаю нову редакцію цього рецепта, ловіть, зберігайте! 🙏 Це старовинний литовський рецепт, який багато років тому я перевела і адаптувала для випічки в домашніх умовах, оригінал знайдете в ЖЖ 🌞”Сонячний пекар” ( каталог -розділ Житній хліб – Сільський житній хліб)

Інгредієнти

Дана рецептура на 1кг борошна.

Опара 75% гідратації:
30г житня закваска 100%
350г борошно житнє обойне
250г вода
Бродіння в теплі 10-12 годин.

Тісто :
600 г опара
650г борошно житнє обойне
130 г картопляне пюре
65г яблучне повидло
40г мед
35г екстракт ячмінного солоду (опціонально)
20г сіль
10г кмин (цілий або мелений)
300-330г вода.

Вага тіста 1880р
Вихід – 2 подових хліба по 840-850г

Сільський житній хліб литовський покроковий рецепт

1. Заміс 20-30хв, бродіння 2-3 години при 28-30С. Суха формування, розстойка в кошиках 40-50хв при 28-30С. Поверхня заготовок перед випіканням рясно увлажнить.

2. Випічка при 300С перші 3-4 хв, потім провітрити і пекти при 240С ще 20-25 мин.

3. Дістати з печі, рясно змочити (збризнути водою або змастити кисельком: 1/2 ч. л крохмалю на 1 стакан воды.