Басків пиріг Гато з заварним кремом

Басків пиріг Гато з заварним кремом простий рецепт. Рецепт з книги “Patisserie” кулінарної школи Ferrandi.

Інгредієнти

на 1 пиріг діаметром 18-20 см

Для тіста:
200 р борошна
12 г розпушувача
130 г дрібного цукру
140 г вершкового масла 82,5%
70 г жовтків
1 г солі
цедра 1/2 лимона

Для заварного крему:
250 г цільного молока
80 г жовтків
40 г цукру
10 г борошна
15 г кукурудзяного крохмалю
1/2 стручка ванілі
20 г вершкового масла 82,5%

Для змазування:
20 г яєць
20 г жовтків
20 г молока

Басків пиріг Гато з заварним кремом покроковий рецепт

1. Для тесту в чаші планетарного міксера об’єднайте борошно, розпушувач, цукор, сіль, цедру лимона і холодне вершкове масло. Перемішайте до стану мокрого піску. Додайте жовтки і продовжуйте замішувати до тих пір, поки тісто не збереться в грудку. Готове тісто загорніть в плівку і приберіть в холодильник на 15 минут.
2. Для заварного крему жовтки з’єднайте з половиною цукру, просіяними борошном і крохмалем, добре перемішайте. Молоко в сотейнику розігрійте з другою половиною цукру, стручком ванілі і выскобленными з нього насінням до появи першої пари. Вийміть з молока стручок, а молоко тонкою цівкою, постійно помішуючи, вилийте на жовткову смесь.

3. Добре перемішайте, поверніть в сотейник і, постійно помішуючи, доведіть крем до кипіння, проваріть кілька хвилин до загустіння. Зніміть з вогню, додайте нарізане шматочками вершкове масло і добре перемішайте. Перекладіть крем в плоску тару, накрийте плівкою в контакт і остудіть. Для суміші для змащування просто об’єднайте всі ингредиенты.
4. Збірка: охолоджене тісто розділіть на дві частини і розкачати кожну частину в круглий пласт діаметром 20-22 см і товщиною близько 6 мм. Один пласт викладіть на деко, застелене пергаментним папером. У центр пласта отсадите з кондитерського мішка охолоджений крем.
5. Вільні краї тіста змастіть яєчної сумішшю. Накрийте другим пластом тіста і обріжте надлишки тіста кільцем для випічки діаметром 18-20 см. Не знімаючи кільця приберіть обрізані надлишки теста.

6. Змастіть пиріг яєчною сумішшю і з допомогою змоченою у холодній воді вилки нанесіть на поверхню пирога бажаний малюнок. Випікайте при температурі 180 градусів протягом 45 хвилин. Остудити і зняти кольцо.