Дарницький хліб на заквасці в духовці домашній

Як смачно зробити Дарницький хліб на заквасці в духовці домашній простий покроковий рецепт в домашніх умовах швидко. Один з найбільш смачних і улюблених хлібів, завжди виходить!

Інгредієнти

Рецепт на 1 булку вагою ~800 гр.
Для закваски:
150 г житнього борошна
150 г води
2 ст. ложки житнього стартера

Для тіста:
300 г стиглої закваски
200 г пшеничного борошна (краще не вищого сорту, а 1 або 2)
130 г житнього борошна
10 г солі
1 ст. л. м’якого свинячого жиру або рослинного масла
1 ст. л. темної патоки або меду
1 ч. л. житнього солоду (необов’язково)
230 г води

Дарницький хліб на заквасці в духовці домашній покроковий рецепт

1. З вечора підгодувати стартер і залишити на 16 годин квас (після закінчення цього часу 300 г готової закваски використовувати в тісто, а 2 ст. л. покласти в холодильник в якості стартера). Змішати всі інгредієнти для тіста і замісити дуже м’яке тісто, місити комбайном або міксером з гачками (або в хлібопічці), так як тісто дуже м’яке і липкое.
2. Тісто накрити і залишити на 30 хвилин для ферментації. Форму для випічки хліба (або прямокутну для кексів) змастити вершковим маслом (або рослинним), перекласти у форму тісто і змоченими водою руками розгладити поверхню тіста. Тісто накрити рушником і поставити на 2-4 години на расстойку (час расстойки залежить від сили закваски, обсяг тесту повинен збільшиться в 2 рази).
3. Якщо вам треба швидше, то ви можете додати в тісто 1/4 ч. л. сухих дріжджів (або 10 гр. свіжих), тоді тісто расстаивается 50-60 хвилин, але без дріжджів, звичайно, хліб смачніше. Заздалегідь прогріти духовку на 230°С. Коли тісто підійде, поставити його в духовку і пекти з парою 10 хвилин (плеснути склянку окропу на дно духовки деко).
4. Потім випустити з духовки пар, зменшити температуру до 200°С і пекти хліб до готовності хвилин 40-45. Для блискучої скоринки хліб під час випічки змастити кілька разів водою, краще всього через 20 і 30 хвилин (але можна цього і не робити). Готовий хліб відразу вийняти з форми і остудити на решетке.