Матнакаш – надзвичайно смачна і ароматна коржик з дріжджового тіста. Це традиційний вірменський хліб, який особливо гарний у свіжоспеченому вигляді. Домашній хліб Матнакаш вірменський в духовці в домашніх умовах простий рецепт. Якщо відразу кілька штук готуйте, покладіть в морозилку, потім коли знімайте, вони як свіжоспечені 👌. Свою назву Матнакаш отримав від вірменських слів «мат» (палець) і «кашел» (тягнути) – виходить розтягнутий пальцями» (виправте, якщо не точно).
Інгредієнти
Опара
250 мл води
1 ст борошна (обсяг склянки 250мл)
1 г/л цукру
1,5 г/л дріжджі
Для тесту
Вся опара
300 мл води
3-4 ст/л раст.масло
Сіль
Борошно, скільки візьмуть
Мастило
1 яєчний білок
2-3 ст/л води
1-2 ст/л раст.олія
Домашній хліб Матнакаш вірменський в духовці покроковий рецепт
1. У теплу воду додаємо, цукор, дріжджі і борошно, добре перемішати і покладемо в тепле місце , на 3-6 години(це залежить від місця, якщо тепле 3 години досить, я на відео показала, як виглядає опара після бродіння) Потім на опару додаємо тепла вода, олія, сіль і просіваємо борошна. Багато борошна не потрібно додавати! Поступово просіваємо і добре замішуємо, приблизно хвилин 15-20.
2. Виходить липке тісто, як показала на відео. Кладемо в тепле місце підніматися. Після бродіння, один раз обминаємо. Потім тісто розділіть на 2 частини, робіть кульки, закрийте рушником і залишайте на столі на 20-25 хвилин. Далі ще раз робимо кульки і кладемо на деко, закриємо рушником і залишаємо ще на хвилин 20-25.
3. Потім беремо одну заготовку, руки обмокаем в ту мастило яку вже приготували і розтягуємо його руками, надаючи круглу або овальну форму. Потім робимо борозенки по периметру і посередині. Я робила пальцями, можна застосувати який-небудь інструмент, наприклад, диск для нарізання теста.
4. Закриємо рушником і залишаємо ще на 20-25 хвилин. Далі, ще раз змащуємо маслом і відправляємо в духовку при 220-230 градусів до золотистого кольору. І самий самий смачний і ароматний хліб готов.
Відео рецепт 👇