Цей холодний литовський борщ (шалтиборщай) мене підкорив. Я спробувала його в Калінінграді в минулому році і після знайшла схожий рецепт. Зараз покажу!
Інгредієнти
Маринована буряк:
750 гр натертого буряка
250 мл яблучного соку прямого віджиму
¼ ст. л. солі
Лавровий лист
3-5 горошин чорного перцю
⠀
На приготування 2-3 порцій шалтиборщая:
500 гр маринованої буряків
50 гр зеленої цибулі
200 гр огірків
30 г кропу
1 літр кефіру, краще пожирніше
Щіпка солі
Холодний литовський борщ Шалтиборщай покроковий рецепт
1. Спочатку підготуємо буряк. Загортаємо її у фольгу і запікаємо 40-60 хвилин при температурі 220°C. Очищаємо, натираємо на крупній тертці і перекладаємо в сотейник.
2. Заливаємо яблучним соком, додаємо лавровий лист, чорний перець і сіль, варимо 5 хвилин. Перед приготуванням борщу даємо буряках охолонути. Можна використовувати буряк пізніше, тоді перекладаємо її в банки і прибираємо в холодильник.
3. Збираємо холодний литовський борщ. Нарізаємо огірки соломкою, додаємо зелений лук і кріп. Додаємо огірки і зелень до маринованої буряків, вливаємо кефір і додаємо сіль за смаком. Перемішуємо і зберігаємо в холодильнику 30 минут.
4. Цей суп зазвичай подають з вареним яйцем і картоплею. Я люблю запечений з чорним перцем і паприкой.
Відео рецепт 👇