Кавказький суп бозбаш з яловичини і нутом

Кавказький суп бозбаш з яловичини і нутом простий рецепт.

Інгредієнти

На 3 л супу знадобиться:

– яловичина на кістці (у мене ребра) 600 гр.
– нут (баранячий горох) 1 стакан
– лук 2 шт.
– морква 1 шт.
– перець солодкий 2 шт.
– перець гострий 1 шт.
– помідори 2 шт.
– часник 4 зубчики
– свіжа зелень (кінза, кріп) 1 пучок
– сіль 2 ч. ложки
– 1-2 шт. корінь петрушки
– масло топлене 1 ст. ложка

Кавказький суп бозбаш з яловичини і нутом покроковий рецепт

1. Нут потрібно заздалегідь замочити в холодній воді на 7-8 годин, потім промити. (На фото вже підготовлений нут) М’ясо миємо, заливаємо 2 л чистої води, доводимо до кипіння. Знімаємо піну, вогонь зменшуємо. Кладемо вимитий цибулю (я знімаю тільки верхні шкірки) і корінь петрушки. ☝️ Солити поки не надо.

2. Нут, як всі боби, погано розварюється в солоній воді. Варимо бульйон при слабкому кипінні до готовності м’яса – воно повинно відділятися від кісток. У мене на це пішло 2 години. Тим часом чистимо і ріжемо всі овочі – головне не дрібно. На топленому маслі обсмажуємо моркву. Додаємо солодкий перець, пасеруємо кілька хвилин на середньому огне.

3. Нарешті додаємо порізані помідори, очищені від шкірки. Для цього робимо на них хрестоподібні надрізи і на кілька хвилин кидаємо в наш киплячий бульйон. Потім виловлюємо в миску з холодною водою – шкірка легко зніметься 🙂 Готуємо заправку ще кілька минут.

4. З бульйону виловлюємо все в миску, бульйон проціджуємо і повертаємо в каструлю. Додаємо нут і варимо 20-30 хвилин після закипання. Пробуємо 1 горошину – нут повинен добре жеваться 😉 Додаємо сіль і картошку.

5. Варимо 15 хвилин після закипання. Додаємо м’ясо, зняте з кісток і крупно порізане. Додаємо овочеву заправу. Додаємо цілий гострий перець і подрібнений чеснок.

6. Даємо супу потомитися 10 хвилин на мінімальному вогні і вимикаємо. Як завжди, перед подачею супу краще настоятися під щільно закритою кришкою 20 хвилин. Подаємо, посипавши свіжою зеленью.