Макова плетінка і завиванець з вареним згущеним молоком і горіхами

Обожнюю здобну випічку – це моя слабкість. 😋 Пропоную вам спекти з однієї порції тіста дві надзвичайно смачні штуки 👇🏻 Готуємо Макову плетінку і завиванець з вареним згущеним молоком і горіхами з одного тіста рецепт простий в духовці ☺️

Інгредієнти

ТІСТО:
•350 г пшеничного борошна в/с,
•12 г пресованих дріжджів (або 4 г сухих),
•180 г води
•20 г сухого молока *
•1 жовток
•4 г солі,
•30 г цукру,
•15 г меду
•40 г вершкового масла.

Макова начинка:
•мак 60 р
•молоко 100 р
•цукор 45 р
•манна крупа 2 ч. л.
•вершкове масло 30 г
⠀⠀
Карамельна начинка з горіхами:
•150 г вареної згущенки
•40 г підсушених нарубаних горіхів (у мене – волоські)

Макова плетінка і завиванець з вареним згущеним молоком і горіхами покроковий рецепт

1. *Якщо немає сухого молока, то взяти 100 г води + 80 г молока (краще ультрапастеризованого). ⠀ Свіжі дріжджі розвести у воді (сухі дріжджі, ретельно перемішати з борошном). ⠀ З’єднати воду, молоко, жовток, цукор, мед, сіль – перемішати. Всипати борошно, почати заміс тіста – це займе близько 7-10 хв. Заміс можна проводити в планетарному міксері, хлібопічці або вручну. ⠀
2. Як тісто стане гладким – частинами ввести вершкове масло кімнатної температури, ретельно вмішуючи. ⠀ Має вийти м’яке, еластичне, практично не липнущее до рук тісто. ⠀ Змастити миску олією, накрити. Бродіння при 24-26 градусах до підходу в 2 рази ~ приблизно 1,5-2 години. Через 50 хв від початку бродіння 1 раз обім’яти тесто.

3. Макова начинка:
З’єднати в сотейнику мак, молоко, цукор, манну крупу, варити до помірного загустіння при постійному помішуванні. Вимкнути, додати вершкове масло, перемішати до об’єднання. Залишити повністю остыть.
4. ФОРМУВАННЯ:
Тісто розділити на дві частини, округлити, залишити на столі на 12-15 хв, накривши пленкой.

5. першу частину Розкачати в прямокутний пласт товщиною ~4 мм. Нанести макову начинку практично на всю поверхню, крім 4 см з однієї довгої сторони (де буде защипи). Згорнути рулетом, защипнути, з’єднати джгут кільцем, трохи розтягнути. Помістити на деко, застелене папером для випічки. Зробити надрізи ножицями по зовнішній стороні, накрити плівкою, залишить на расстойку ~ 50 хв. ⠀ Випікати в заздалегідь розігрітій до 180 С духовці близько 30 мин.

6. Другу частину тіста так само розкачати, нанести варену згущенку, залишивши 4 см з одного краю без начинки. Зверху посипати горіхами. Згорнути рулетом, защипить шов, повернути рулет швом донизу. Гострим ножем або шпателем розрізати вздовж на 2 частини, не доходячи до одного кінця 2-3 див. Розгорнути обидві частини зрізами вгору і переплести в джгут. Помістити заготівлю форму (прямокутну 22*12 см або кругла з отвором посередині). Накрити шапочкою для душу або пакетом, розстойка до збільшення вдвічі ~ 45-60 хв. Випікати при 180 С близько 40 хв. Якщо верх швидко рум’яниться – накрити фольгою. Дати охолонути кілька хвилин у формі, потім вийняти і повністю остудити на решетке.

Відео рецепт 👇