Різдвяний німецький штоллен на дріжджах

Як смачно зробити Різдвяний німецький штоллен на дріжджах простий покроковий рецепт в домашніх умовах швидко. Штоллен – це традиційна німецька різдвяна випічка з великою кількістю горіхів, цукатів, сухофруктів, зі спеціями, прянощами і цукровою пудрою. Штоллен печуть за кілька тижнів до Різдва, щоб він просочився і розкрив свій смак.

Інгредієнти

Для приготування трьох штолленов нам буде потрібно:
Мигдаль – 100 гр.
Фундук – 100 гр.
Цукати – 100 гр.
Родзинки без кісточок – 150 гр.
Вишня сушена – 100 гр.
Журавлина сушена – 100 гр.
Коньяк 150 мл (можна використовувати ром)

Дріжджі швидкодіючі – 20 гр.
Цукор – 150 гр.
Молоко – 300 мл
Борошно пшеничне – 900 гр.
Масло вершкове – 450 гр.
Яйце – 2 шт.
Цедра лимона
Цукрова пудра – 100 гр.
Ванілін – 10 гр.
Кардамон мелений – 1/4 ч. л.
Гвоздика – 3 шт (попередньо розтерти)
Кориця мелена – 1 ч. л.
Мускатний горіх – 0,5 ч. л.
Сіль – 0,5 ч. л.

Різдвяний німецький штоллен на дріжджах покроковий рецепт

1. За добу до приготування горіхи порубати і замочити в коньяку, додавши до вже замоченим за два тижні до випічки цукатам, родзинок, вишні і журавлині. Масло дістати з холодильника, що б стало кімнатної температури. Приготувати опару: молоко підігріти, вилити в миску. Розчинити в молоці дріжджі і 30 гр цукру, додати 150 гр борошна, перемішати віночком, ретельно розбиваючи грудочки. Накрити рушником і поставити опару в тепле місце на 30 минут.
2. З лимона зняти цедру (тільки жовтий шар) з допомогою дрібної терки. До залишився цукру додати цедру лимона і ванільний цукор. Перемішати і залишити на для того, щоб цукор ввібрав аромати лимона і ванілі. Додати сіль і яйця, розмішати віночком до однорідності. У велику миску просіяти 450 гр борошна і додати всі спеції, перемішати. До борошна додати підійшла опару і яєчно-цукрову суміш. Замісити тісто. Тісто виходить досить крутим. Вимішувати його потрібно до однорідного м’якого стану. Накрити тісто рушником і поставити в тепле місце на 40-60 минут.
3. В окрему ємність покласти 200 гр розм’якшеного вершкового масла і просіяти 300 гр борошна, добре перемішати до однорідності. Коли тісто підійде, додати до нього масляну масу і знову вимісити тісто. Місити потрібно до того моменту, поки тісто не повністю з’єднається з маслом і не стане м’яким і податливим. Накрити рушником і знову поставити в тепле місце на 40-60 хвилин. Тісто має знову збільшитися в об’ємі. Тісто дістати, розкачати в тонкий пласт для того, щоб легше було змішати його з начинкою. Рівномірно посипати сумішшю з горіхів і сухофруктів. Зібрати тісто і місити, поки сухофрукти не розподіляться по ньому рівномірно. Дати постояти ще 20-30 хвилин. Тісто злегка обім’яти, розділити на 3 части.
4. Руками, злегка допомагаючи собі качалкою, сформувати овал. Посередині тесту ребром руки зробити невелику канавку. Скласти тісто з цієї улоговинці, але не навпіл, а зі зміщенням, внахлест. Це традиційна форма штоллен – вона символізує немовляти Христа, закутаного в пелюшки. Викласти штоллени на деко, застелений пергаментним папером, і залишити на расстойку на 20 хвилин. Випікати штоллени 40-60 хвилин при температурі 180 (якщо верх почне пригорати, накрити пекарської папером або фольгою). Розтопити масло, що залишилося, не доводячи його до кипіння. За допомогою кулінарної кисті рясно змастити маслом гарячі штоллени, дочекатися, коли воно вбереться, потім знову змастити – і так, поки не закінчиться все масло. Зверху рясно посипати цукровою пудрою через сито. Загорнути штоллени у фольгу і прибрати в холодильник на 2 недели.

Відео рецепт 👇