Сливове варення джем з терну без кісточок на зиму

Сливове варення джем з терну без кісточок на зиму в банках простий рецепт домашній. У кого ще терен не прибудований? Розповім, як зробити з нього смачний джем без зайвого цукру! Адже саме кількістю цукру намагаються вбити зайву кислоту цих терпких ягідок. А ще покажу в наступному пості, який шикарний зефір з цього джему вийшов 😊👍. Хто зефирит зберігайте, стане в нагоді ☺️! І хто не зефирит зберігайте, тому що на хлібець намазати теж дуууже смачно 😋!

Інгредієнти

(5 банок об’ємом 300 г):

1,5 кг терну
150 г води
4-5 г соди + 1 ст. л гарячої води
700 г цукру
20 г яблучного пектину

Сливове варення джем з терну без кісточок на зиму покроковий рецепт

1. Терен добре промити, надрізати ножем, скласти в сотейник, додати воду, довести до кипіння і варити 5 хвилин, помішуючи. Отриману масу протерти крізь сито, позбавляючись від кісточок і шкірки. В результаті вийде ~1 кг пюре, помістити його назад у сотейник.
2. Щоб позбутися від зайвої кислотності, соду розчинити у воді і ввести в пюре, почнеться реакція нейтралізації, що супроводжується піноутворенням. Нікуди не поспішати, помішуючи, дочекатися закінчення освіти пенки.
3. Спробувати якщо кислотність влаштовує, приступити до наступним діям, якщо ні, повторити трюк з содою (але кислинка повинна трохи залишитися, не переборщіть). Цукор з’єднати з пектином і ввести частинами пюре, ретельно перемішуючи, щоб не було комочков.

4. Сотейник, поставити на вогонь, довести суміш до кипіння і кип’ятити 2-3 хвилини, швидко розлити суміш по підготовленим банкам і закрити кришками, перевернути, укутати до остигання. Зберігати в прохолодному месте.