Як зробити Соус Ткемалі з жовтої сливи будинку класичний простий рецепт, часто роблять з аличі.
Інгредієнти
– сливи кислі 1,5 кг
– солодкий перець-3 шт.
– гострий перець за смаком
– часник 1небольшая головка
– зелень свіжа: кінза, кріп, зелений базилік, м’ята
– хмелі-сунелі 1 ч. ложка
– уцхо-сунелі 1 ч. ложка
– коріандр мелений 1 ч. ложка
– сіль 1 ч. ложка
– сушений базилік або орегано 1/2 ч. ложки
Як зробити Соус Ткемалі з жовтої сливи будинку покроковий рецепт
1. Сливи моєму. Для ткемалі годяться тільки кислі сливи. Я спеціально зібрала не дуже стиглі. Заливаємо чистою водою щоб тільки покрила і доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь, щоб не кипіло сильно. Як тільки сливи не стануть м’якими, відразу знімаємо з вогню, зливаємо через друшляк. (Час залежить від сорту слив.
2. У моїх дуже тонка шкірка, і вони стали розвалюватися, як тільки закипіли) Даємо сливам трохи охолонути, а поки займаємося заправкою. Зелень, перець і часник необхідно подрібнити, перетворивши в пасту. Зручніше за все це зробити за допомогою кухонного подрібнювача. Але можна прокрутити на мясорубке.
3. Всипаємо всі спеції і сіль, знову пробиваємо, щоб все добре перемішалося – заправка готова. Сливу потрібно відокремити від шкурок і кісточок. Як правило, її перетирають через сито. Я пробувала різні способи, і мені найзручніше віджати через пластикову сітку (таку сітку використовують на вікна від комахи) – так виходить швидше і мінімум відходів 👍
4. Отримане сливове пюре нагріваємо до закипання. Як тільки з’являться перші “бульки”, знімаємо з плити, додаємо заправку і добре перемішуємо. Повертаємо на плиту на мінімальний вогонь, накриваємо кришкою (соус буде сильно “плюватися” 😄) і проварюємо ще 5 минут.
5. Можна розкладати в стерилізовані баночки і закривати на зиму. Чи можна подавати до обіду 🤗
6. Соус Ткемалі на смак гостро-кислий, пряний. Він відмінно підходить до м’яса, але навіть прості макарошки з ним дуже смачні (обов’язково спробуйте, якщо любите макарони з песто 😉)